Interview

Frank Lammers over nieuw programma: 'Het was goud om deze mensen te ontmoeten'

26 januari 2024 10:00 | amusement | Door Marjolein Vos

© Discovery
Grote gebieden afzoeken op zoek naar goud of diep de grond in voor edelmetalen en nikkel. In het nieuwe Discovery-programma Frank gaat voor goud onderzoekt Frank Lammers waarom goudzoekers doen wat ze doen. Nieuwsgierig als hij is, duikt hij in het leven van deze zoekers al moet hij ervoor de grond in of een grote vlakte afzoeken met een metaaldetector.

Wij spraken zo’n twee maanden na zijn avontuur met hem over zijn reis in de outback.

Ben jij iemand die in zijn vrije tijd ook programma's als Gold Rush kijkt?

"Gold Rush heb ik nooit gekeken, maar Storage Wars wel. Ik hou van zoeken en vind programma’s waarin iets gevonden wordt erg leuk. Ik ben totaal geen sieradenman en het goud kon me eigenlijk gestolen worden. De zoektocht ernaar was me veel meer waard. De grap is dat al die mensen die zoeken, precies hetzelfde zeggen. Ze vinden het leuk om het te vinden, maar doen het niet om rijk te worden."

Wat intrigeert jou zo als het gaat om goudzoekers?

"Ik vond het vooral fascinerend om te vragen waarom ze doen wat ze doen. Ongetwijfeld vind je wat, maar wat ga je er dan mee doen? Een van de eerste mannen die ik volgde is multimiljonair en toch woont hij op een veldbedje in de outback. Hij zoekt goud om iets te zoeken en te vinden, niet om het geld. Vergelijk het maar met een topsport waar je niet rijk mee wordt."

Is dat ook waarom je dit programma wilde doen?

"Ik dacht: het kan slechter. Twee weken voor een programma als dit naar Australië. Ik dacht ik doe het erbij en zo voelt het ook. Het is een soort hobby en als mensen daar naar willen kijken, vind ik dat alleen maar leuk. Dankzij zo’n programma kom je op plekken waar je normaal nooit komt. En ik hoop dat je dat enthousiasme ook terugziet in het programma. Ik haalde bijvoorbeeld ook veel voldoening uit een programma voor Omroep Brabant waarin ik huizen binnen mocht gaan, waar je normaal niet binnen komt. Of als ik langs een oud pand rijd, ben ik benieuwd wat er binnen gebeurt. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig en nu mocht ik er 450 meter de grond voor in."

Hoe was de reis? Kun je daar al iets over loslaten?

"Je hebt Australië en je hebt Australië. Wij waren in en rond Kalgoorlie, een mijnwerkersstad. Daar is het net alsof de tijd heeft stilgestaan. Ze vinden daar de grote steden verschrikkelijk en het is echt lomp maar sympathiek volk. Het zoeken naar goud is fascinerend om te doen, het is echt een way of life. Ze noemen zelf wat ze doen ook wel 'vissen in de woestijn'."

Hoe was het om mee onder de grond te gaan?

"Ik vond het niet eng, daar had ik geen last van. Het was vooral intrigerend om te zien dat mensen daar rondlopen. Je moet je voorstellen dat die mensen in het donker naar binnen gaan en in het donker naar buiten komen. Ik zou dat echt niet kunnen. Ze leven echt in een gang van 4,5 kilometer lang en 1,5 meter breed. Dat levert Stranger Things-achtige taferelen op."

Was de afspraak dat je mee mocht nemen wat je vond?

"Ik ben a-materialistisch. Ik heb niks met spullen en dingen. Dus stel dat ik wat gevonden zou hebben, dan had ik het ook weer weggegeven. Daarnaast was ik altijd op zoek op het terrein van anderen, dus het ging me ook niet om het goud. Het was vooral goud om deze mensen te ontmoeten."

Wat is je het meest bijgebleven?

"Dat is dat iedereen op zoek is naar iets, maar andere dingen vindt. Daarnaast kun je je van het leven dat zij leiden, nauwelijks een voorstelling maken. Ik sprak Ben en Andy die een stuk land hebben zo groot als de provincie Utrecht. Sommige faciliteiten zijn 300 kilometer verderop. Dat heeft mij gefascineerd. Dat er ook mensen zijn die op een andere manier leven."



In het voorstukje kunnen we zien dat je een klein stukje goud vindt. Kun je al een tipje van de sluier oplichten of je meer goud gaat vinden?

"Dan moet je kijken, maar ik heb wel een paar klompjes meegekregen. Het is mooi spul en dat is ook waarom het zoveel waard is. Als het in de grond ligt, ligt het er zoals het is. Geel, schoon en het verweert ook niet. Dat is ook het rare van dat spul en daarom heeft iemand besloten dat het zoveel waard is."

Stel je mag over twee jaar weer dit programma maken, zou je dat dan doen?

"Over twee jaar pas? Programma’s waarin iets gezocht of onderzocht wordt, vind ik heel leuk om te maken. In een zoektocht vind je altijd iets anders en vaak zijn die dingen interessanter dan waar je naar op zoek bent. Mensen allerlei vragen stellen die je normaal niet stelt dat is heerlijk voor nieuwsgierige mensen zoals ik. Dus ja, dat zou ik zo weer doen."

Frank Gaat Voor Goud is vanaf vrijdag 26 januari om 20:30 uur te zien bij Discovery. Het programma is vanaf dan ook wekelijks vooruit te bekijken op discovery+. 

Meer over