Frans Bauer geeft Bananasplit niet zomaar op: „Dit is censuur!”

14 Oktober 2014 20:11 | amusement | Door Televizier

De plannen van staatssecretaris Dekker om amusement te weren bij de Publieke Omroep zijn niet in goede aarde gevallen bij Frans Bauer. „We leven in Holland. Niet in China of Noord-Korea.”

Frans Bauer is de presentator van populaire Avrotros-programma's als Bananasplit en Vive la Frans, maar die programma's dreigen volgend jaar te sneuvelen wanneer de plannen van staatsecraris Sander Dekker doorgang vinden. Die wil veel amusement schrappen  van NPO 1, 2 en 3. De NPO-programmering moet educatief, informatief en cultureel zijn.

Dekker noemde Bananasplit zelfs bij naam als ongewenst programma. Daar heeft Frans een duidelijke mening over in het AD: „Dat is te gek voor woorden. Dat mag nooit gebeuren! We leven in Holland. Niet in China of Noord-Korea.”

Uiterst merkwaardig

De zanger vindt de plannen 'uiterst merkwaardig'. „'Als dit doorgaat kan ik straks de door mij gepresenteerde TROS-kijkcijfertrekkers Bananasplit en Vive La Frans niet meer maken. Mijn irritatie zit 'm vooral in het feit dat ik niet snap waarom de TROS - een omroep die al zóveel jaren met succes de gewone man bedient - opeens inhoudelijk aan banden moet worden gelegd door de overheid. Dat is niet van deze tijd.”

Lach en traan

Volgens Frans moeten juist programma's zoals hij die zelf maakte blijven omdat de Avrotros een heel belangrijk publiek aanspreekt. „Dat is een doel op zichzelf. En het is zeker niet alleen amusement dat wordt gebracht. Keihard nieuws wordt afgewisseld met ontspannend entertainment. Soms is het tijd voor een vrolijke lach, dan weer wordt de kijker geconfronteerd met bittere ernst en een traan. Dat Dekker daar het mes in wil zetten is godgeklaagd.”

Educatieve grap

En Bananasplit en Vive la Frans educatiever maken ziet hij ook niet zitten. „Ik pieker er niet over. Want wat is in vredesnaam een educatieve grap? Een grap waarvan je iets kunt leren. Het zou kunnen, maar dan schiet ik het doel 'mensen aan het lachen maken' voorbij.” Volgens Frans moet je tv-maken vooral overlaten aan mensen die er verstand van hebben en dat is in zijn ogen duidelijk niet Sander Dekker.

Als zijn programma's worden geschrapt kan Frans nog goed leven van een schadevergoeding van 2 ton.

Meer over