Frans Bauer presenteert de Curling Quiz

Ondanks dat de Nederlandse curlingmannen straks ontbreken op de Olympische Winterspelen, is curling steeds populairder aan het worden in Nederland. Voor wie geen snars van deze teamsport begrijpt, is er vanaf zondag de Curling quiz. Frans Bauer (44) presenteert die.

1. Wat krijgen we te zien?
“Een spelshow waarin de Olympische Winterspelen centraal staan en waarin curling de hoofdmoot vormt. Elke week spelen twee teams van drie bekende Nederlanders, onder leiding van de vaste captains Mark Tuitert en Ellen Hoog, tegen elkaar. Na het beantwoorden van allerlei sportieve en winterse vragen moeten de teams zo goed mogelijk curlen om hun punten te vergaren. De twee beste teams spelen in de laatste aflevering de grote finale.”

2. Wat heb je zelf met curling?
“Toen ik een paar maanden geleden voor deze quiz werd gevraagd, had ik nog nooit van curling gehoord. Ik ben me erin gaan verdiepen en ik moet zeggen: het is een heel leuke en spannende sport. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt: kracht, behendigheid. Tot mijn grote verbazing is curling inmiddels best een grote sport in Nederland; er zijn al een kleine zestig clubs.”

3. Jarenlang is de sport nogal onderschat. Dat is inmiddels wel aan het veranderen.
“Ja, mede doordat het Nederlands mannenteam het de laatste tijd vrij goed heeft gedaan en er meer aandacht aan wordt besteed. Hoewel ze zich niet hebben gekwalificeerd voor de Spelen zie je wel dat de sport veel serieuzer wordt genomen. In landen als Amerika en Canada is het al gigantisch groot, daar zitten de stadions vol. Zo ver zal het hier niet komen denk ik, maar het is wel een sport die je moet ontdekken. Daarvoor biedt deze quiz uitkomst. Op een leuke, amuserende manier brengen we de sport in beeld en leggen we de regels uit.”

4. Je presenteert voor het eerst een spelprogramma. Hoe bevalt dat?
“Heel goed. Het leuke van deze quiz is dat ik die met Mark en Ellen doe, mensen waar ik veel bewondering voor heb. En vergeet Evert ten Napel niet, die speelt als commentator bij het curlen ook een grote rol. Eigenlijk ben ik maar een klein onderdeel in het programma.”

5. In hoeverre volg jij volgende maand de Olympische Spelen?
“Ik denk zoals de meeste Nederlanders. Vanwege het tijdsverschil zal ik niet alles volgen, maar naar het schaatsen ga ik zeker kijken. Al denk ik wel dat de Nederlanders het zwaar gaan krijgen in Pyeongchang, want ze krijgen meer concurrentie dan vier jaar geleden. Het wordt ongelooflijk spannend.”

6. Wat zijn je plannen voor dit jaar?
“2018 wordt echt een Bauerjaar, haha. Ik ben net begonnen met mijn nieuwe tournee, Tour de Frans, waarbij mijn 25-jarige jubileum centraal staat. Dat vieren we de komende maanden groots in de Nederlandse en Vlaamse theaters. Ook komt er een nieuw album uit. Daarnaast ga ik vanaf maart een nieuw programma presenteren, maar daar mag ik nog niets over zeggen. Het wordt in ieder geval iets heel verrassends.”

Meer over:

Reageren