Op TLC

Fred van Leer over Alles Uit de Kast

Vanaf 24 april gaat de wereld er dankzij TLC een beetje mooier uit zien. Dan helpt de immer opgewekte stylist Fred van Leer in Fred van Leer: Alles uit de kast slecht geklede dames met de meest uiteenlopende vormen, maten én budgetten er beter uit te zien. Als het programma is afgelopen voelt iedereen zich mooier. Wat willen we nog meer?

Aan Alles uit de kast doen vrouwen met totaal verschillende problemen mee, hoe ben je aan die dames gekomen?
„Ik heb een oproep op mijn Facebookpagina gezet en daar reageerden heel veel vrouwen met verschillende issues op. Ze hebben een ding gemeen: ze weten niet meer hoe ze zich moeten kleden. Ze zijn extreem klein, juist heel lang, hebben lipoedeem, zijn heel veel afgevallen enzovoort.”

Heb je een voorbeeld?
„Een van de kandidaten is 1.40 meter. Ze is veel gepest en bleef daarom thuis, het ging van kwaad tot erger. We hebben haar voor de spiegel gezet en toen deed ze wat heel veel vrouwen doen: alleen maar slechte punten opnoemen, ik leer ze om ook het mooie aan zichzelf te zien.”

Is er van iedere vrouw iets te maken?
„Ja, al gaat het natuurlijk wel iets makkelijker wanneer iemand maatje 36/38 heeft. Maar iedereen heeft zijn eigen problemen. Er komt ook een vrouw voorbij met maat 34/36, absurd slanke taille, maar volgens haarzelf veel te grote borsten. Ik kan moeilijk die borsten verstoppen, maar ik kan wel zorgen dat het feestje ergens anders is. Lipoedeem kan ik ook niet laten verdwijnen, maar ik kan wel voor afleiding zorgen. Zo is overal een oplossing voor.”

Moet je behalve stylist ook therapeut zijn?
„Zeker. Dat is de helft van het programma, naast nieuwe kleding. Ik probeer mensen te leren opnieuw zichzelf te zijn. Mensen vinden mij vaak scherp, iemand die overal commentaar op heeft, maar dat gaat over kleding, ik zal nooit iets lelijks over iemands lichaam zeggen.”

Waren alle vrouwen tevreden met hun metamorfose?
„Ze waren allemaal blij, alle metamorfoses zijn gelukt. Maar de echte transformatie vindt plaats wanneer ik halverwege het programma met ze ga shoppen. Dan zien ze zichzelf veranderen. En dat is helemaal hun eigen werk, ik geef ze alleen maar een iets ander bloesje.”

Iets heel anders: wat kunnen we als vrouw echt niet meer aantrekken?
„Strakke t-shirts waarin je alles ziet. Witte legging, crocs, afritsbroek.”

Zijn er nog mensen die dat dragen dan?
„Ze worden nog steeds verkocht en dus ook gedragen. Kijk maar eens bij de Hema, daar ligt het vol met witte leggings. Gewone leggings, witte leggings met kant en talloze andere variaties.”

Je gaat behalve Alles uit de kast ook nog Say yes to the dress presenteren voor TLC.
„Dat is een droom. Ik wilde het heel graag doen. TLC benaderde me jaren geleden al eens, maar toen gingen ze uiteindelijk voor Randy Fenoli. Heel begrijpelijk natuurlijk.”

Heb je verstand van trouwjurken?
„Ik ben al met zoveel vrouwen mee geweest om een trouwjurk uit te zoeken. Met vriendinnen en met vrouwen door wie is was ingehuurd. Ik weet wat goed staat. Ik denk ook dat mijn aanpak iets persoonlijker is dan die van Randy, vooral vanwege de taal. En ik ben heel betrokken.”

Dus gewone mensen kunnen jou inhuren om een trouwjurk uit te zoeken?
„Natuurlijk! Dat is mijn werk. Ik ben fulltime stylist. Ik kleed Kim-Lian van der Meij, Jeroen van der Boom, Glennis Grace, Caroline Tensen en nog veel meer mensen, maar ik word ook dagelijks ingehuurd door niet-BN’ers. Voor jurken of bruidsjurken. En daarnaast hou ik m’n social media-kanalen bij, ik schrijf een boek, sta in het theater, ik maak tv-programma’s, ik doe eigenlijk alles.”

Alles uit de kast, vanaf dinsdag 24 april • 20.30 uur op TLC

Hier is alvast een voorproefje

Meer over:

Reageren