Freek is jurylid

Freek van Noortwijk over het vernieuwde Masterchef Nederland

Freek van Noortwijk (29), chef-kok van vier restaurants in Amsterdam, is een van de drie juryleden in een nieuw seizoen van Masterchef Nederland. “De kandidaten moeten gewoon lekker kunnen koken.”

Je bent mede-eigenaar van vier restaurants in Amsterdam (Guts & Glory, Breda, Pita en Maris Piper). Hoe valt dat te combineren met MasterChef Nederland?

“Toen ze me voor MasterChef vroegen leek het me heel gaaf om eraan mee te werken. Van tevoren wist ik dat het qua tijd niet echt zou uitkomen, aangezien we net ons vierde restaurant (Maris Piper, red.) hebben geopend. Met mijn compagnons heb ik overlegd of het haalbaar was en of zij de gaten konden opvangen. Gelukkig was dat geen probleem. Dat neemt niet weg dat het op dit moment een gekkenhuis is.”

Hoe bevalt het?

“Het is hartstikke leuk. Er zitten behoorlijk wat talenten tussen. Daarnaast bevalt de samenwerking met mijn medejuryleden Stefan van Sprang en Jonathan Zandbergen heel goed. Ik kende ze wel van naam, maar niet persoonlijk. Door dit programma heb ik ze goed leren kennen; het zijn supersympathieke gasten en echte vakidioten. We hebben veel lol samen. Meestal zitten we op één lijn. Tot nu toe is het één keer gebeurd dat we het ergens oneens over waren.”

Hoe vullen jullie elkaar aan?

“Stefan en Jonathan zijn allebei chef in een sterrenrestaurant. Ze zijn wat klassieker geschoold dan ik. Ik ben een beetje de avant-gardechef van het geheel; kook ogenschijnlijk wat simpeler met minder ingrediënten. In mijn restaurants krijg je geen bloemen en besjes op je bord, maar gewoon drie dingen die top zijn. Voordat we aan MasterChef begonnen, heb ik bij beiden gegeten. Dat was top. Wat dat betreft vind ik het een eer om met deze jongens samen te werken.”

Waar let jij vooral op bij het beoordelen van de gerechten?

“Voor mij is smaak toch echt het belangrijkste. Ze moeten gewoon lekker kunnen koken. Aan de opmaak kunnen ze werken, maar goed koken kun je niet in een paar minuten leren; dat kun je of kun je niet. Daarnaast let ik erop of ze met de seizoenen meekoken, of de smaken bij elkaar kloppen en of er over het gerecht is nagedacht; vertelt het een verhaal of iets over zichzelf?”

Je verscheen eerder al in Topchef academy en RTL Boulevard. Binnenkort doe je met je compagnons mee aan Dokters versus internet (uitzending 3 mei). Ambieer je een tv-carrière?

Ik ambieer geen eigen kookprogramma. Maar als ambitieuze chef-kok is het wel goed om wat mediabekendheid te genereren, zeker in deze tijd. Mensen vinden die herkenning ook wel leuk. Dat ik een bekende vriendin heb (Katja Schuurman, red.), zal voor programmamakers vast een reden zijn om mij uit te nodigen. Maar uiteindelijk gaat het toch om mijn kookkunsten. Ik zou nooit als jurylid gekozen zijn als ik niet vier goedlopende zaken had.”

Masterchef Nederland, maandag & woensdag - NET 5 • 20.30

Meer over:

Reageren