Interview

Froukje de Both en Ranomi Kromowidjojo vertellen alles over Wie Is de Mol? 2023

7 januari 2023 10:05 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© AVROTROS

List, bedrog, bondjes en verraad: Wie is de Mol? begint weer. Olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo en presentatrice Froukje de Both genoten van hun deelname in Zuid-Afrika: “Je bent aan de goden overgeleverd.”

Hoe reageerden jullie toen jullie werden gevraagd?

Ranomi: “Ik vond het geweldig dat ik meteen ja kon zeggen, omdat de vraag kwam nádat ik in januari bekend had gemaakt te stoppen met topsport. Het klinkt misschien overdreven, maar toch: dit stond bovenaan mijn lijstje. Ik kijk echt altijd. In 2017 was het programma in Oregon, die beelden waren zo waanzinnig mooi dat mijn man (openwaterzwemmer Ferry Weertman, red.) en ik er in oktober tijdens onze huwelijksreis zijn geweest.”

Froukje: “Nou, wat denk je zelf? Moet er ooit wél iemand nadenken die voor Wie is de Mol? wordt gepolst? Dan heb je je plek wat mij betreft verspeeld. Ik ging op de dag van de bekendmaking van de kandidaten met mijn dochter ergens eten. Ik kwam binnen en er viel nog net geen doodse stilte, haha, net een film. Zelfs de pakketbezorger voor de deur riep ‘Hé, Wie is de Mol?’”

Wat was jullie verklaring voor jullie afwezigheid tijdens de opnamen?

Ranomi: “Mijn dagelijks leven heeft nu al het hele jaar geen vast ritme, dat kwam goed uit. Ik was gewoon druk of op reis. Voordeel was dat Ferry in dezelfde periode weg was voor Expeditie Robinson. Mensen waren zo bezig met de vraag waar hij was dat ze mij een beetje vergaten. Nu zeggen mijn vrienden, Wie is de Mol?, hoe kan het dat we dit niet in de gaten hadden? Dat maakt het des te leuker.”

Froukje: “De opnamen waren in de zomerstop van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven, dus er kraaide buiten mijn directe omgeving geen haan naar. Ik was gewoon vrij. Daarbij ben ik natuurlijk vaker voor RTL in het buitenland, dus ik kon mijn familie makkelijk vertellen dat ik weg moest voor mijn werk. Ik hield het lekker vaag en iedereen slikte het.”

Ging het liegen en bedriegen jullie makkelijk af?

Ranomi: “Wat klinkt dat hard en vals en gemeen! Laat ik het zo zeggen, ik ben er niet de allerbeste in, maar ik kan wel heel goed spelletjes spelen. Voor een topsporter is mijn spelletjesfanatisme gematigd, al hebben we thuis wel besloten even niet meer te risken na een al te verhit potje. Ferry wil écht altijd winnen, ik kan ook lol hebben als ik niet win. Ik ben dol op gezelschapsspellen. Als we op trainingskamp gingen, zaten er ook altijd spellen en kaarten in mijn tas.”

Froukje: “Tijdens dit spel leer je dingen over jezelf. Ik heb al iets teruggezien. Als presentator heb je doorgaans een wat neutrale rol, nu zag ik mezelf met die bloedfanatieke blik het spel spelen. Makkelijk liegen, nee, dat is het woord niet, je moet de hele tijd nadenken over wat je ook alweer hebt gezegd. Ik ben wel een spelletjesmens en dit is het ultieme spel. Alles zit erin: spanning, bedrog, niks is wat het lijkt. Echt genieten.”

Jullie zijn gewend aan structuur, dit was juist een onzeker avontuur. Hoe beviel dat?

Ranomi: “Tot vorig jaar was mijn leven totaal anders, je traint ergens voor en je weet wat je moet doen. Die 100 meter vrije slag heb je al tig keer gedaan. Dan sta je opeens in Wie is de Mol?, waarin niets zeker is. Dat is bizar. Mensen zeiden toen ik stopte, je krijgt nooit meer zo’n kick als in de sport. Maar dit was ook een hoogtepunt van de afgelopen jaren, echt wel een kers op de taart.”

Froukje: “Je bent als kandidaat aan de goden overgeleverd. Ik ben een controlfreak, op mijn werk ben ik altijd supergoed voorbereid, ik weet precies wat ik aan het doen ben. Nu moest ik de controle loslaten. Even voorover op de duikplank en naar voren kletteren. Hoe voelt het water: is het warm, is het koud? Zwemmen er haaien? Je hebt geen idee! Maar het voelt wel goed om deel te zijn van de familie Wie is de Mol? Het is net een voetbalwedstrijd, het programma verbindt: met z’n allen op zoek naar de mol, supergaaf.”

Wie Is de Mol? is vanaf 7 januari 2023 weer wekelijks om 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over