Interview

Fundaverslaafde Jan Versteegh als een vis in het water bij Kinderen Kopen Een Huis

24 mei 2023 10:00 | amusement | Door Marjolein Vos

© Wessel de Groot
Als ouders wil je verhuizen, maar de kinderen zien het absoluut niet zitten. Er komt een hoop emotie los en hoe overtuig je dan nog jouw kinderen? Presentatoren Leonie ter Braak en Jan Versteegh en makelaar Geert Klaver hebben de oplossing. Ze gaan met jouw kinderen op huizenjacht in Kinderen Kopen Een Huis. Voor Jan is het zijn eerste seizoen en hij kan niet wachten op dit avontuur.

Vorig seizoen was je er niet bij. Hoe is dit programma op jouw pad gekomen?

"Ik kreeg de vraag vanuit Talpa of ik naast Leonie ter Braak het nieuwe seizoen wilde presenteren. En aangezien ik zelf nogal een grote Funda-verslaving heb, dacht ik dat dit wel op mijn lijf geschreven zou zijn. Ik vind het, als oud-leraar, heel leuk om met kinderen te werken. Dus eigenlijk is het voor mij de ideale combinatie. Leonie en ik presenteren het programma afwisselend."

Je noemt net je Funda-verslaving. Hoe zit dat?

"Ik kijk gewoon elke dag. En ik heb een paar zoekprofielen. Ik heb een zoekprofiel op huizen van een paar miljoen, die ik nooit zal kunnen kopen. Dat vind ik toch leuk. Ik kijk ook af en toe wat het duurste of het goedkoopste huis is dat te koop is. Of wat betaal je voor een vrijstaande woning daar in Limburg? En wat betaal je dan helemaal in het noorden? Ik vind het gewoon heerlijk om te kijken en ook om bij mensen binnen te kijken zonder dat je naar binnen hoeft te gaan."

Heb je zelf ook voor de buis gezeten bij het vorige seizoen?

"Ja, zeker! Het toffe aan Kinderen Kopen Een Huis is dat een deel van de mensen binnen het gezin, helemaal geen nieuw huis wil. Ouders willen graag verhuizen en die kinderen daar hoeft het niet zo van. Of in ieder geval een stuk minder dan dat die ouders het willen. En dat maakt het heel leuk. Als jullie zo nodig willen verhuizen, is goed, maar dan mogen wij kiezen."

Wat trekt jou aan in het concept van Kinderen Kopen Een Huis?

"Kinderen hebben natuurlijk hele andere wensen dan hun ouders. Als je mij toen ik tien jaar was had gevraagd wat ik voor huis wilde, dan had ik niet gezegd wat mijn ouders wilden. Toen ik in het nieuwe seizoen aan kinderen van een gezin vroeg wat het allerbelangrijkste was wat het huis moest hebben, kreeg ik als antwoord: een vaatwasser. Maar die kunnen we er natuurlijk wel inzetten. En alle knuffels moesten mee. Nee, maar het huis dan? Wat moet het huis hebben? Een bed. Snap je? Kinderen zijn niet bezig met vierkante meters in de woonkamer en of de tuin wel op het zuiden ligt. En we bezoeken meerdere huizen en dan ga je zien dat ze wel gaan vergelijken. Ze hebben een hele snelle leercurve.

Ik vind het concept ook wel spannend, omdat ik mij afvroeg of er wel genoeg mensen zijn die op televisie dit avontuur aan willen gaan en hun kind willen laten kiezen. En dat blijkt dan toch zo te zijn. Je moet het wel durven, ik vind het wel moedig. En dat maakt het ook aantrekkelijk om te kijken. Die gedachte dat je met comfort op de bank zit te kijken en denkt: ik zou het nooit doen."

Je hebt natuurlijk zelf ook twee kinderen - Lulu en Bella. Zou jij de keuze van een woning aan hen over kunnen laten?

"Nooit, mijn kinderen zijn vier en vijf, die gaan een huis van snoep kopen. Maar misschien als ze tien zijn, waarom niet? Volgens mij hebben mijn kinderen een beetje het verstand van hun moeder dus die zijn op hun tiende wel zo ontwikkeld dat ik ze dat wel toevertrouw, denk ik."

Hoe was het werken met kinderen in dit programma?

"Wat ik zo geweldig vind aan kinderen is dat ze ontzettend eerlijk zijn, dus ze zeggen wat ze vinden. Wat een lelijke keuken hoorde ik, dat vind ik echt lachen. Als je bijvoorbeeld vraagt over een tuin. Dan krijg je een antwoord: Nee, die tuin moet ik niet, daar kijken veel te veel mensen naar binnen. Ze zijn heel ongefilterd."

Is er een bepaald gezin dat je heel erg is bijgebleven?

"We hebben Thor en Joska. Ze zijn sinds een paar jaar samen en zowel Thor als Joska hebben allebei twee kinderen, maar niet met elkaar. Ze zochten dus een plek om voor het eerst met z’n allen te gaan wonen. De kinderen pendelen nog tussen de andere ouders, het huis van Thor en het huis van Joska. En die wonen niet in dezelfde gemeente. Dus ze waren echt op zoek naar een plek met z’n allen. Het is echt puzzelen, maar als het lukt is dat wel heel leuk."

Waarom moeten mensen gaan zitten voor dit tweede seizoen?

"Het is best wel spannend om al je geld, dat je kunt lenen bij een bank, uit handen te geven aan je kinderen. Dus ik begrijp dat heel veel mensen het niet doen. Maar hoe lekker is het dan dat je kunt kijken naar mensen die het wél doen. Er zijn ook mensen die nooit op een onbewoond eiland zouden gaan zitten en toch kijken mensen massaal naar Expeditie Robinson. Kopen Zonder Kijken en Married At First Sight zijn natuurlijk ook concepten waarvan mensen het heerlijk vinden om naar te kijken, maar zelf zouden ze het nooit doen. En dan is het juist lekker om te kijken naar mensen die er wel voor gaan."

Het nieuwe seizoen van Kinderen Kopen Een Huis is vanaf vanavond, 24 mei, om 20.30 uur te zien op SBS6.

Meer over