George van Houts wint De Slimste Mens 2016

2 september 2016 20:41 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 2

George van Houts (58) mag zich de oudste winnaar van de zomereditie van De slimste mens noemen. In een spannende finale versloeg hij tegenstander Wytse van der Goot. 

De finale begon, zoals altijd, met de 3-6-9 ronde. De heren bleken behoorlijk fel en gebrand op punten. Philip Freriks was daarentegen bijzonder billijk. Zo gaf hij ruim de tijd toen niet helemaal duidelijk was wat voor soort laarzen Nelly Frijda droeg als Ma Flodder. Ook toen George van Houts na te hebben gepast alsnog het juiste antwoord gaf, rekende Philip het goed. 

Open deur

Chris Zegers, Wouke van Scherrenburg en Erik Scherder introduceerden de fragmenten waar onder meer de Kamasutrabeurs en de afgezette Braziliaanse president Roussef voorbij kwamen. Aan het eind van de ronde stond Joël Broekaert onderaan.

Puzzelronde

Joël Broekaert mocht beginnen aan de puzzelronde en liet zien waarom hij 6 van de 7 spelletjes won door in één moeite door de puzzels op te lossen. Daardoor haalde hij zijn score redelijk op. De derde ronde eindigde met 166 voor Joël, 229 voor George en 125 voor Wytse. 

Galerij

De ronde galerij had onder meer afbeeldingen van mythische figuren en kindsterren. Waar Broekaert moeiteloos centaurs en cyclopen wist te herkennen, liep hij vast op Britney Spears en Heintje. Na de ronde had Wytse het minste aantal punten.

Exit Joël Broekaert  

In de ronde Collectief Geheugen werden beeldfragmenten getoond van de Challenger ramp uit 1986, Geert Wilders en z'n verzetsspray en Aung San Suu Kyi. George van Houts zag zijn voorsprong verdwijnen toen hij de Myanmar vraag niet wist, waardoor Wytse de benodigde goede antwoorden kon geven. Daardoor was Joël Broekaert met 247 de verliezende derde. Het goede nieuws, volgens Philip Freriks, was dat Broekaert nu niet hoefde te zingen. Ook hoefde hij geen toegezegde tattoo te laten zetten. 

Finale Slimste mens

Wytse en George troffen elkaar in de finale. Van Houts had 300 seconden, Van der Goot 320 maar door vragen over onder meer absynth, Yoko Ono, Miss Piggy en de trias politica kwamen de spelers onder de 100 seconden. Door de film Rosemary's baby kon George van Houts op voorsprong komen en daarna hield hij een lange monoloog over de film en Mia Farrow's vermeende huwelijk met Woody Allen. George hield de beurt en met 30 seconden tegenover de 31 van Wytse gaf hij twee goede antwoorden over de geurende plant lavendel om te winnen.

Helden

George zei in zijn dankwoord bijzonder erkentelijk en dankbaar te zijn omdat hij in zijn leven maar twee helden had: Eric Smit, de vorige winnaar die de prijs ook overhandigde, en Arjen Lubach die het spel ooit won.

Meer over