Gevecht om de cabaretkijker: Ali B vs. Jan Jaap van der Wal

24 Mei 2015 12:00 | amusement | Door Televizier

© KRO / Ali B

Op hetzelfde tijdstip zijn een cabaretier en een (g)rappenmaker te zien met hun solovoorstelling. Dilemma voor de cabaretkijker: Jan Jaap van der Wal of Ali B?

Zondagavond vindt er een ware cabaret-battle plaats. RTL 4 zendt de voorstelling Dystopia van Jan Jaap van der Wal uit. En NPO 3 zet de theatershow van Ali B daar recht tegenover.

Jan Jaap van der Wal

Het is RTL 4 gelukt om cabaretier Jan Jaap van der Wal weg te kapen bij de publieke omroep. Van der Wal kreeg landelijke bekendheid toen hij teamleider werd bij het satirische nieuwsprogramma Dit Was Het Nieuws. Negen jaar lang werkte hij daar samen met Harm Edens en Raoul Heertje. Daarnaast was hij op de radio te horen en verzorgde hij twee keer de oudejaarsconference, in 2007 en 2009.

Dystopia

In Jan Jaaps huidige theatershow Dystopia, zondagavond op tv, vraagt hij zich af waarom je beslissingen zou laten nemen door mensen in wie je totaal geen vertrouwen hebt. Jan Jaap: "Dystopia is het tegenovergestelde van Utopia. Een dystopia is een wereld waarin de mens verworden is tot een machine en wantrouwen boven vertrouwen staat. Deze show is een pleidooi voor mens zijn."  

Rock-’n-roll

Hij speelt hiermee in de grote clubs van Nederland, onder meer in Tivoli in Utrecht en Paradiso in Amsterdam. Volgens hem is stand-up comedy toch het ‘rock-’n-roll van cabaret’ en komt dat goed tot zijn recht in deze clubs. "Een club is eigenlijk erg geschikt voor wat ik doe. Het is allemaal net ietsje losser, net ietsje rauwer. Soms hebben mensen al wat gedronken en dat zorgt voor een heel andere sfeer dan in het theater."

Ali B

Ali B(ouali) is niet bekend ge­worden als cabaretier, maar als heel grappige rapper. De laatste jaren ontpopte hij zich ook tot een goede televisiemaker, getuige het programma Ali B op volle toeren én de Zilveren Televizier-Ster die hij in 2012 won. Maar hij vindt theater maken ook leuk om te doen. Dit resulteerde in diverse theatershows, zoals Ali B geeft antwoord.

Ali B bekend(t)

In zijn recentste show Ali B bekend(t), zondagavond op NPO 3, laat hij het achterste van zijn tong zien. De rapper-cabaretier heeft al veel verhalen verteld over zijn leven, maar hij heeft ook nog veel geheimgehouden. Veel wordt duidelijk in Ali B bekend(t). Ali wisselt luchtige verhalen af met ontroerende ontboezemingen. Hoe schopte deze kansarme Marokkaan het tot publiekslieveling? Ali geeft zonder gêne een inkijkje in zijn leven. Niets was wat het leek.

Jan Jaap van der Wal: Dystopia is zondagavond om 21.30 uur te zien op RTL 4.

Ali B bekend(t) is zondagavond om 21.55 uur te zien op NPO 3.

Lees ook:
Martijn Koning en Daniël Arends zijn de nieuwe teamcaptains in Dit Was Het Nieuws.

Meer over