Kennisquiz De slimste mens begint weer. In de eerste uitzending nemen voormalig SBS-zenderbaas Tina

Gijs Staverman over De Slimste Mens

9 December 2018 12:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Stijn Ghijsen

Kennisquiz De slimste mens begint weer. In de eerste uitzending nemen voormalig SBS-zenderbaas Tina Nijkamp, comedian Edson da Gaca en NPO Radio 2-dj Gijs Staverman het tegen elkaar op. Hoe kijkt Staverman terug op zijn deelname?

Je durfde het aan?
“Ja hoor. Ik was al vijf keer eerder gevraagd, maar moest telkens nee zeggen omdat ik dagelijks radio maak. Je moet er toch rekening mee houden dat je er langer dan een aflevering in zit. In dat geval zou ik mijn radioprogramma even moeten skippen. Ik doe van alles, maar dat mag nooit ten koste gaan van mijn radiowerk. Nu kon het wel, omdat ik even vrij was.”

Ben je een spelletjesman?
“Onwijs! Skip-Bo, Dokter Bibber, Jenga… Wanneer ik met mijn kinderen speel, laat ik ze natuurlijk wel winnen. Maar normaal gesproken ben ik behoorlijk fanatiek. Ik wil altijd winnen. Dan ben ik super geconcentreerd en zit ik er bovenop. Ik vind ook dat je een spel altijd serieus moet nemen, want anders is er geen klap aan. Als iedereen fanatiek meedoet, ontstaat er ook competitie. Dat vind ik het leukste van spelletjes.”

Hoe heb je je voorbereid?
“Ik heb heel veel de app gespeeld. Dat is volgens mij het enige dat je kan doen, zodat je een beetje weet hoe die spelonderdelen in elkaar zitten. Het heeft niet zo veel zin om 37 encyclopedieën te bestuderen als je de vragen niet weet.”

Heb je nog specialiteiten?
“Ik geloof dat ik van alles een beetje weet. Ik heb een brede algemene interesse. In mijn radioshow besteden we ook aandacht aan de actualiteiten, dus ik lees dagelijks de krant en volg het nieuws. Er zijn een paar dingen waar ik heel slecht in ben, zoals topografie. Door mijn werk als dj weet ik misschien wat meer over muziek, maar ik kan ook weer niet alle hits van Spandau Ballet opnoemen.”

Wat vind je het moeilijkste onderdeel?
“De puzzel, waarbij je een verband tussen vier woorden moet vinden. Je ziet het soms niet. Ook de galerij vind ik soms lastig. In de uitzending zag ik pas op het laatste moment het verband. Tegelijkertijd vind ik het ook wel een heel leuk onderdeel, omdat je van alles kunt krijgen.”

Had je nog een bepaalde tactiek?
“Nee. Ik ben gewoon gaan zitten. Natuurlijk was ik van tevoren een beetje gespannen. Ik wilde in ieder geval één vraag goed hebben. Ik vind het niveau namelijk een stuk moeilijker dan vroeger. Toen ik eenmaal in die stoel zat, was ik vrij relaxt. Ik had zelfs gezellig contact met Maarten van Rossem. Ik had niet gedacht dat we het met elkaar zouden kunnen vinden, haha.”

Hoe kijk je terug op je deelname?
“Heel positief. Ik kan het iedereen die wordt gevraagd aanraden om mee te doen, want het is super spannend en leuk. En je weet altijd meer dan je denkt. Onbewust sla je toch dingen op die terugkomen op het moment dat ernaar wordt gevraagd.”

De slimste mens, elke werkdag - NPO 2 • 20.25 uur

Meer over