Interview

Giovanca presenteert Amazing Grace: 'Met dit programma willen we gospel bekender maken'

22 mei 2022 10:00 | amusement | Door Bram de Graaf

© EO

Zangeres Giovanca Ostiana presenteert het EO-gospelprogramma Amazing Grace. Onder aanvoering van Shirma Rouse en Berget Lewis gaan twee teams van vier bekende zangers op een emotionele reis.

Wat maakt Amazing Grace bijzonder?

“In Nederland was er nog nooit een televisieprogramma waarin gospel centraal staat. Terwijl veel hedendaagse muziek – van soul tot rock – schatplichtig is aan gospel. Het geluid vindt zijn oorsprong in de zwarte kerk, maar de echte basis ervan ligt in de slavernij. Met liedjes en melodieën drukten de zwarte slaven op de plantages hun pijn en verdriet uit. Het zingen gaf hoop en kracht. Met dit programma willen we gospel bekender maken in Nederland.”

Hoe werkt het programma?

“Twee teams van vier artiesten komen wekelijks onder leiding van teamcoaches Berget en Shirma bijeen en kiezen een repertoire waarmee ze aan de slag gaan. Voor de artiesten, die geen achtergrond in gospel hebben, is dat een grote uitdaging. Want gospel gaat over jezelf openstellen en zingen met heel je hart en ziel. Kun je de boodschap overbrengen? En iedereen raken, ook jezelf?”

Waarin zit het competitie-element?

“Dat speelt vooral tussen de coaches: wie levert de beste gospelzanger? Voor de zangers zelf is deelnemen belangrijker dan winnen. Met elk van hen gebeurt iets, dat vond ik heel mooi om te zien.”

Wat betekent gospel voor jou persoonlijk?

“Het is mijn achtergrond, ik ben – bij wijze van spreken – in de kerk geboren. Het maakt onderdeel uit van mijn opvoeding en identiteit. En heeft er mede toe bijgedragen dat ik zelf zing.”

Wat doet zingen met jou?

“Dat verschilt per levensfase. Soms werkt het helend, soms bevrijdend. Muziek is voor mij vooral thuiskomen. Mijn ouders waren enorme muziekliefhebbers. Overal stonden instrumenten in huis, altijd stond er muziek op. De passie ervoor zit niet alleen in het zelf zingen, maar ook in het delen met anderen en erover praten, zoals in mijn tv-programma Vrije geluiden en nu Amazing Grace. Met muziek zit ik in mijn comfortzone. Terwijl ik in een andere positie een rol moet aannemen en erg moet letten op wat ik doe.”

Door OP1 te presenteren trad je uit jouw comfortzone. Waarom kun je iedereen aanraden om dat vaker te doen?

“Omdat het de enige manier is om te groeien. Je leert het meest door je grenzen te verleggen en te gaan waar je niet durft te gaan. Ik laat me niet leiden door angsten of dingen die mensen mij aanpraten. In mijn jeugd vertelde een oudere dame me eens dat ze spijt had dat ze nooit was gaan zingen, terwijl dat haar droom was. Ze was daardoor altijd ongelukkig geweest en hoopte er nog iets aan te veranderen. Ik dacht: dat nooit! Je kunt niet alles uit het leven halen dat erin zit, maar je kunt het wel proberen. Want anders blijft het wat het is. Durf dus op je bek te gaan en neem risico’s. Daar word je een rijker mens van.”

Amazing Grace is vanaf zondag 22 mei wekelijks om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over