Interview

Cesar Zuiderwijk blikt vooruit op The Tribute - Battle of the Bands

15 januari 2022 10:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© William Rutten

De Haagse band Golden Earring stopte vorig jaar, maar drummer Cesar Zuiderwijk gaat door. Hij is jurylid in The Tribute – Battle of the Bands, waarin tributebands uitmaken wie een concert mag geven in de Ziggo Dome.

Het is je eerste optreden als jurylid in een tv-programma, hoe vind je dat?

“Vooral leuk. Als ik zoiets doe moet ik er plezier in hebben. Het gaat over bands en muziek, echt iets voor mij, maar ook de mensen die meedoen zijn leuk. Gerard Ekdom presenteert het, een aardige gozer. Angela Groothuizen is ook jurylid, dat lijkt me een gezellige dame. Een moeder-overste die de rest in het gareel houdt. En natuurlijk Spike van Di-rect, het derde jurylid. Zo’n lefgozertje uit Den Haag, waar ik ook vandaan kom. Di-rect is een soort Golden Earring. Vrienden die een band vormden, steeds beter werden en uiteindelijk in Ahoy stonden. We hebben veel gemeen.” 

Ben je een streng jurylid?

“Helemaal niet. Dat laat ik over aan Angela en Spike. We hebben ieder ons eigen territorium. Ik ben een drummer, geen gitarist of zanger. Natuurlijk speelde ik met allerlei muzikanten, dus ik weet er wel iets van, maar ik let vooral op de drums en de bas: de ritmische basis. En het algehele gevoel moet kloppen. Details zijn daarbij van groot belang. Bij een Rolling Stones-tributeband beantwoordt niet de bassist de vragen. Dat doet bij de echte Stones ook de zanger.”

Hoe zit het programma precies in elkaar?

“De opdracht aan de bands is: speel de originele, beroemde band zo goed mogelijk na. Op alle vlakken. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Vervolgens geven wij als jury adviezen en een cijfer. Maar wij beslissen niet alleen wie er doorgaat, er is ook een publieksstem. Want voor tributebands is dat een van de belangrijkste doelen: de fans precies dezelfde live-ervaring geven als de act die ze imiteren.” 

Lees ook: Gerard Ekdom presenteert The Tribute - Battle of The Bands 

Waaraan moet een goede tributeband voldoen?

“Het allerbelangrijkste is het origineel benaderen. Een goede tributeband geeft je hetzelfde gevoel. Dus je moet bij optredens weinig afwijken van de oorspronkelijke muziek, maar ook de kleding, bewegingen en uitspraak moeten kloppen. Een Abba-tribute heeft spectaculaire outfits nodig, je kunt bij de Stones niet om de maniertjes van Mick Jagger heen en bij U2 kan Bono niet klinken als Bob Marley. Ik vind het ook belangrijk of een band echt samenspeelt. Je ziet meteen of de muzikanten met elkaar kunnen opschieten.”

Wat vind je van Golden Earring-tributebands?

“Ik ken er een van naam, de Bloody Buccaneers. Die schijnt wel goed te zijn. Tribute-acts zorgen voor het voortbestaan van de muziek, zeker voor bands die je niet meer live kunt zien. Maar aan dit programma doet geen Earring-tributeband mee, anders had die sowieso gewonnen, haha!” 

Waarmee ben je verder bezig, nu Golden Earring is gestopt?

“Ik heb een nieuwe groep: Sloper. Samen met de drummer van de Belgische rockband Triggerfinger. Vóór de eerste lockdown deden we een leuke clubtournee, maar we zouden ook al de afgelopen twee jaar op festivals staan. Hopelijk kan dat dit jaar eindelijk doorgaan. Ik ben erg blij dat ik kan spelen met deze band, nu Earring niet meer optreedt.”

The Tribute - Battle of The Bands is vanaf zaterdag 15 januari elke zaterdag om 20:00 uur te zien op SBS6.

Meer over