Kennisquiz

Grote vraag bij De Slimste: Zijn de slimme BN'ers op?

17 Juli 2018 21:50 | amusement | Door Irma Tomas

© Stijn Ghijsen/KRO-NCRV
Het nieuwe seizoen van De slimste kent een dramatisch begin. Niet wat betreft de kijkcijfers, die zijn dik in orde. Het niveau van de kandidaten is daarentegen belabberd.

De slimste begon maandag aan haar twaalfde seizoen en tot nu toe bleek dat geen pretje voor de kijkers. Maandag blonken Cas Jansen, cabaretier Lonneke Dort en schaatser Jan Blokhuijsen vooral uit in het zeggen van 'pas'.

Nooit van gehoord

Jan had nog nooit van sterrenkok Sergio Herman gehoord, noch herkende hij Linda de Mol, Caroline Tensen of enige andere beroemde Nederlandse vrouw. Overigens vertelde de sporter in het kennismakingsgesprekje dat hij mee moest doen van zijn vriendin, dus misschien kunnen we het hem niet al te kwalijk nemen.

Geen idee

Op dinsdag bleek het nog erger te kunnen toen muzikant Pete Philly Jan verving. Pia Dijkstra? Nooit van gehoord. Kees Driehuis van Per seconde wijzer? Geen idee. De Machu Picchu? Een lege blik. Illusionist Victor Mids? Niets. Danny Blind? Geen flauw benul. Pete zorgde zelfs voor een primeur. Al vroeg in de wedstrijd had hij nog 1 seconde op de teller en dus moest Philip Freriks diep in het spelregelboek duiken om hem in het spel te houden. Alle kandidaten kregen 30 seconde extra op de teller en Maarten van Rossem zakte van ellende nog dieper weg in zijn stoel. De meest interessante bijdrage van Philly in De slimste was een verhaal over zijn baantje als schoonmaker in een kliniek voor bolletjesslikkers.

Er is nog hoop

Op deze manier is De slimste niet om aan te zien en doet het zijn naam geen eer aan. Is een selectieronde misschien een idee of zijn de BN'ers met basiskennis echt op? Het seizoen is jong, misschien moeten alle intelligente kandidaten nog komen. Laten we het hopen. Want op deze manier is er niks aan.

Meer over