GTSTecreet: De zes grootste soapbitches

16 maart 2016 18:32 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

Elke succesvolle soap of serie heeft een secreet, een vrouw die iedereen met liefde haat. Dynasty had Alexis, GTST telt meerdere Meerdijkse mannenverslinders.

Soap bitches zijn er in alle soorten en maten, maar deze dames maakten het wel heel bont. Kijk maar in hun kledingkast.

6) Linda Dekker (Babette van Veen)

Afbeelding

Ze heeft nooit iemand vermoord, maar als tiener ging Linda wel over lijken in haar zucht naar geld, macht en invloed. Ze dumpte bijvoorbeeld haar jeugdliefde Arnie en papte aan met miljonairszoon Rien Hoogendoorn. Toen hij haar ook niet kon geven wat ze wilde, verleidde ze Arnie's vader Robert om vervolgens met Riens vader Herman te gaan hokken in New York. Van dat gedroomde luxe leventje kwam niets terecht: Hoogendoorn senior mishandelde haar, maar gelukkig was Arnie bereid Linda te komen redden. Na geflopte carrières als fotomodel, zangeres en kledingontwerpster vertrok ze in 2005 met een schatrijke man naar Canada.  Tegenwoordig is Linda moeder van twee tieners en een stukje milder, maar dochter Sam (Stijn Fransen) lijkt de heksenstreken van mamalief geërfd te hebben.

5) Roxy Belinfante (Anouk van Es)

Afbeelding

Als je als personage een naam krijgt die nog het meest doet denken aan een Bondgirl, weet je zeker dat de vonken er vanaf gaan vliegen. In 2002 huurde Ludo Sanders de mooie zakenvrouw Roxy in om hem te helpen Apollo BV, het bedrijf van z'n broer Marcus, van binnen uit kapot te maken. Maar Roxy's echte doelwit blijkt Ludo zelf, ze verdacht hem er namelijk van de moord van haar zus Floor op z'n geweten te hebben. Roxy neemt op slinkse wijze Apollo over en terroriseert Ludo wekenlang zowel op zakelijk als persoonlijk gebied. Hij blijkt echter onschuldig, waardoor Roxy's obsessie spontaan omslaat in liefde. Daardoor heeft ze niet door dat Ludo niets voor haar voelt en bewust bezig is haar terug te pakken. Hij laat de door verliefdheid verblinde Roxy een contract tekenen waardoor ze in één klap al haar bezit kwijt is. Dat laat een echte soapdiva natuurlijk niet zomaar gebeuren, ze gaat gewapend bij hem langs om verhaal te halen. Als hij haar pistool afpakt bij het zwembad, grijpt Roxy naar een bus chloor die ze in zijn gezicht leeg spuit. Ludo blijft blind achter dankzij het bijtende goedje  en Roxy mocht een aardig poosje brommen.

4) Sophia Eijsink-Sanders (Caroline de Bruijn)

Afbeelding

We wisten altijd al dat Ludo's eerste vrouw Sophia sprekend leek op Janine Elschot. Dus, toen die dood gewaande Italiaanse eega opdook in Meerdijk, was de juiste actrice al snel gevonden. Met een pruikje, een van Wendy's oude Ushi-brillen en een moddervet Italiaans accent dat strafbaar had moeten zijn, stortte Caroline de Bruijn zich op de rol. Zichtbaar schmierend gaf ze gestalte aan Sophia die zo jaloers was op Janine dat ze haar een dag voor de trouwerij met Ludo ontvoerde. Sophia sloot haar rivale op in een doodskist en verscheen als Janine voor het altaar en trouwde wederom met Ludo. Gek genoeg viel het de doorgaans snuggere slechterik niet op dat Janine ineens klonk als een figurant in een Bertolli reclame. Uiteraard kwam het verraad uit en Sophia verdween achter slot en grendel waar ze een jaar later haar polsen doorsneed en overleed.

3) Dian Alberts (Lotte van Dam, Chris Jolles en Rixt Leddy)

Afbeelding

De dochter van Jef Alberts kwam in 1991 in de serie als een vrolijke, ietwat wispelturige jonge dame. Maar kleine meisjes worden groot, vals en gespeeld door drie verschillende actrices. Nadat Lotte van Dam in 1994 de rol doorgaf aan Chris Jolles veranderde Dian in een diva. Ze maakt ruzie met iedereen en wordt daardoor zelfs onterfd. Daarna omarmt ze haar nieuwe status als opperbitch volledig. Ze meet zich een nieuwe garderobe aan: veel tijgerprints, provocerende bontkraagjes en een haarspoeling die het best kan worden omschreven als bloedrood. Ze smeedt snode plannetjes, trouwt bad guy Frits van Houten voor zijn poen, maar raakt zwanger van diens rivaal Ludo Sanders. Ondertussen blijkt ze ook een capabele zakenvrouw die eigenhandig een miljoenenconcern uit de grond stampt. Maar voor de vorm toch nog even een miljonair aan de haal slaat. In de jaren 90 was Dian een dragonder, een intimiderende powervrouw die haar mannetje stond op zakelijk én privé gebied. Maar als de rol in 2005 wordt overgenomen door Rixt Leddy, delft Dian uiteindelijk het onderspit tegen Ludo. Hij zadelt haar indirect op met een miljoenenschuld. Om dat af te kunnen betalen, moet ze al haar bedrijven aan hem verkopen voor een fooi.

2) Martine Hafkamp (Inge Ipenburg)

Afbeelding

De moeder aller soapbitches mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst, al had Martine wel wat opstartmoeilijkheden. Ze kwam in de serie als de bikkelharde bazin van het escortbureau waar Suzanne Balk tegen wil en dank bijverdiende. Maar Martine's ware doelwit in die beginjaren was Helen Helmink. Eigenlijk een enorm ongelijke strijd: wat kon een gepensioneerde juf Nederlands immers beginnen tegen een platinablonde, gehaaide hoerenmadam? Martine was als een kat die met zichtbaar genoegen een mank muisje plaagstootjes verkocht. Toch heeft Hafkamp haar oude docente nooit de genadeslag kunnen geven. Tegen Ludo Sanders bleek ze evenmin opgewassen, al deed ze wel de nodige manmoedige pogingen. Na heel wat gedoe zette Ludo haar in 2005 op een gammel bootje met de mededeling dat ze nooit meer terug moest komen naar Meerdijk. Martine dobberde langzaam uit zicht de zee op, piekfijn gekleed in een bruine bontjas met ditto stijlvolle sneeuwwitte bontmuts. Verbannen worden zag er zelden zo glamorous uit.

1) Maxime Sanders (Marjolein Keuning)

Afbeelding

Het klinkt misschien wat seksistisch, maar de enige manier om te bepalen wie de grootste soapbitch is, is kijken hoe ze het er vanaf brengen tegen Meerdijks' machoman Ludo. Van alle vrouwen op de lijst kan alleen Maxime hem aan. Logisch, ze zijn broer en zus.  Maxime kwam in 2008 in de serie en zou eigenlijk maar eventjes blijven. Het personage sloeg echter zo aan dat Maxime nog altijd van de partij is. Die populariteit is uiteraard te danken aan de meesterlijke manier waarop Marjolein Keuning gestalte geeft aan de gekwelde kunstenares. Ze schakelt zonder moeite van keihard naar poeslief, waardoor niemand ooit helemaal weet wat ze van plan is. Maxime kan tegenstanders met de meest warme glimlach de grootst mogelijke dolk in de rug duwen. Dat bewees ze onlangs nog toen ze Anton Bouwhuis zowel financieel als persoonlijk ten gronde richtte omdat ze hem verantwoordelijk hield voor de dood van haar geliefde Ardil Baydar. Ook de rivaliteit tussen Maxime en Ludo blijft tot de verbeelding spreken. Broer en zus kunnen vechten als kat en hond. Voorlopig lijkt het weer even pais en vree tussen de twee, Maxime doneerde zelfs een van haar nieren om Ludo's leven te redden. Het laat zich raden dat ze daar vast nog eens een kleine tegenprestatie voor verwacht...

Meer over