Handige tips!

Guido Spek heeft alvast een tip voor de kijkers van Moordfeest: ‘Let niet alleen op de details’

16 december 2023 08:00 | amusement | Door Judith Regeling

© William Rutten/Talpa

Vergeet De Verraders en Kroongetuige, want in het nieuwe SBS6-programma Moordfeest is de spanning pas echt om te snijden. Lukt het BN'ers als Patrick MartensGuido Spek en Georgina Verbaan om een moord op te lossen?

Op een koude maandagmiddag in december vond deelnemer Guido Spek een gaatje met deze website te praten. Maar hoe graag hij het misschien ook zou willen, veel details mag hij (nog) niet verklappen.

Lees ook: SBS lanceert eenmalige spelshow Moordfeest 

Wat mag je ons wel vertellen over Moordfeest?

"Wat ik kan zeggen, is dat ik gevraagd ben om naar een feest te komen. Een moordfeest, welteverstaan. Ik heb twee dagen in een gigantisch landhuis doorgebracht en daar probeerde ik de identiteit van de dader te achterhalen. Een BN’er die voor de gelegenheid in de huid van moordenaar is gekropen en die we niet zien tot de onthulling. En dat was pittig, maar ook heel erg leuk. Wat voor mij namelijk de grote uitdaging was, was om niet alleen maar op de details te letten. 

Ik vind zelf de verhalen van Sherlock Holmes heel erg leuk. Eén van de dingen die hij doet, is zijn hersenen gebruiken om te proberen erachter te komen wie de moord heeft gepleegd. Ik denk dat ik soms te veel inzoomde op de kleine dingen."

Kun je daar een voorbeeld van geven?

"Je hebt soms details, zoals een boekenlegger of een boek dat scheef in de kast staat. Soms is dat een hint, maar soms is het ook gewoon wat het is: een boek dat scheef in de kast staat. Ik weet dat ik daar rondliep en in een gigantische bibliotheek stond en ongeveer elk boek aan het onderzoeken was om te kijken van welk, waar, in welk boek. Maar misschien was het helemaal niet een boek waarop ik moest letten.

Ik weet dat tijdens de uitzending de kijkers thuis ook mee kunnen puzzelen en uiteindelijk achter de identiteit van de moordenaar kunnen komen als ze goed opletten. Ik denk dus dat mijn tip is om niet te veel in te zoomen op de kleine dingen. Probeer vooral te kijken naar de grote lijnen."

Dat klinkt lekker mysterieus. Kon je je eigenlijk een beetje voorbereiden op je deelname?

"Nee, eigenlijk niet. Ik heb nog wel even wat Sherlock Holmes gelezen en geluisterd in de autorit naar de locatie toe. Maar of me dat geholpen heeft? Dat gaat de kijker zien."

Deelnemers Moordfeest 2023
Deelnemers Moordfeest 2023

Nu is Moordfeest dit jaar niet je enige spelshow. Je was te zien in De Slimste Mens, Expeditie Robinson en Waku Waku. Hoe kijk je hierop terug?

"Leuk. Ik heb deelname aan dit soort shows heel lang een beetje afgehouden. Ik dacht namelijk altijd van: ja, ik ben acteur en theatermaker en daar moet ik me mee bezighouden. Alleen ik denk, misschien nu ik meer aan het werk ben en gewoon daar mijn tijd mee vul, dat ik dit soort spelletjes wel als een soort afleiding kan gebruiken. Het zijn immers toch eenmalige dingen. Mijn werk is niet tv-spelletjes spelen, maar het is wel leuk om te doen."

Waar kunnen mensen je dan nog meer zien?

"Ik ben vooral bezig met mijn huidige project, CamperConcerts. Ik heb een busje gekocht en omgebouwd tot een reistheatertje. Daarmee ben ik de afgelopen twee jaar naar onder meer Ibiza gereden en heb ik een voorstelling gespeeld en mijn eigen videoclip opgenomen. Als je dan af en toe ook nog eens mag aanschuiven bij zo'n tv-show, vind ik dat voor de afwisseling heel erg leuk.

Helemaal als je dan ook nog eens gevraagd wordt voor iets wat Moordfeest heet en het bestaat nog niet. Vooral het feit dat het een nieuw format is, waarvan zowel de kandidaten als de kijker thuis nog niet weet wat er gaat gebeuren, dat is toch spannend? Je wordt met z'n allen in het diepe gegooid en moet dan maar kijken hoe het gaat lopen."

Nu komt 2024 er natuurlijk bijna alweer aan. Liggen er nog leuke plannen in het verschiet?

"Zeker. Ik wil graag weer het theater in, dus eigenlijk wat ik net al zei: met mijn busje op pad en voorstellingen gaan spelen. Ik probeer dan ook gewoon plekken te vinden om te kunnen spelen. Soms is dat een theater, soms een tuinfeest bij mensen of een congres. Dan kom ik met mijn bus aan en dan sta ik daar buiten gewoon te spelen.

In deze digitale wereld houd ik er gewoon van om echt contact te maken met mensen. Of dat nu met muziek of comedy is, iets spelen vind ik altijd leuk."

En mochten makers nog iemand zoeken voor hun programma. Voor welk tv-programma of welke serie mogen ze je bellen?

"Wat zou ik nog kunnen doen? Het Perfecte Plaatje lijkt me leuk, maar ook presenteren of een keer spelen in een nieuwe dramaserie. Ik zag toevallig dat Gooische Vrouwen terugkomt, het lijkt me echt tof als ik daar een rol in zou kunnen spelen."

Moordfeest is op 16 december vanaf 20:00 uur te zien op SBS6 en KIJK.nl 

Meer over