Guido Weijers over zijn oudejaarsconference

27 december 2017 10:51 | amusement | Door Televizier

Het jaar 2017 is bijna afgelopen en dat betekent: tijd voor de oudejaarsconferences. Guido Weijers keert terug op het toneel met zijn nieuwe conference op RTL 4 na een pauze van drie jaar. Televizier.nl sprak met de cabaretier over zijn conference, de concurrentie en waarom hij de voorstelling voor het eerst in zijn carrière live gaat doen.

Je laatste oudejaarsconference was in 2014. Wat heb je in de tussentijd gedaan?
“Ik heb een nieuwe voorstelling gemaakt, een boek geschreven en een film ingesproken. En met m’n vriendin ben ik 4 maanden op reis geweest. Ik heb niet echt een sabbatical gehad, maar ben wel eventjes weggeweest uit het theater. Het leven heeft namelijk zoveel andere dingen. Ik kan wel elk jaar een nieuwe voorstelling maken, maar het leven heeft veel meer geuren en kleuren dan alleen maar theater. Dus eens in de zoveel jaar wil ik andere dingen doen.”

Wat ben je van plan met de oudejaarsconference?
“Mij vielen dit jaar twee dingen op. Dat komt omdat ik zelf nogal wat dingen online heb besteld. Je moet voortaan alles raten. Alles moet een aantal sterren krijgen. Tot in den treure. Of je nou een pizza bestelt, een film bekijkt of een hotel boekt, de volgende dag heb je een mailtje met de vraag: ‘wat vond je ervan.’ Dat gebeurt zelfs bij mijn voorstelling. Alles moet beoordeeld worden.”

Dat moet verdwijnen in 2018?
“Elkaar complimenten geven online, vind ik prima. Maar als iets ons niet zint, zoals #metoo of een filmpje van Patricia Paay, dan staan we massaal klaar om iemand met de grond gelijk te maken. Dan wordt het lelijk.”

Zijn er gebeurtenissen die je liever niet bespreekt in de conference?
“Ik vind dat je over alles wat gebeurd is, grappen kunt maken. Ik ga geen enkel onderwerp uit de weg. Vaak is het wel zo dat ik bij zwaardere onderwerpen een lichtere insteek probeer te vinden. Maar totaal non-nieuws, zoals de twee panda’s die naar Nederland kwamen of de Nederlandse vlag die in de tweede kamer moet hangen, zulk klein nieuws, benader ik juist wat inhoudelijker.

Wat ga je anders doen dan bij je vorige conferences?
“Ik denk dat je wel kunt merken dat ik echt wat van de wereld begin te vinden. Ik ga meer met gestrekt been erin. Grappen mogen steeds vaker schuren en pijn doen. Tien jaar geleden was ik meer aan het pleasen. Nu is het toch meer recht voor zijn raap.”

Je staat recht tegenover Youp van ’t Hek op NPO 1. Wie gaat er winnen?
“Er is een hele grote groep Nederlanders die niet echt kiezen, maar standaard uit automatisme NPO1 op hebben staan. Dus kwa kijkcijfers wint NPO1 altijd. Dat is geen vraag. Het is vooral voor de zenders een concurrentieding. Voor Youp en mijzelf totaal niet. We doen allebei ons eigen ding en hebben ons eigen publiek. Dat koester ik juist. Het enige dat ik kan doen, is een sterke en kritische show maken en zorgen dat de mensen in de zaal een fantastische avond hebben. Verder is het out of my hands.”

Je doet de conference voor de eerste keer live, waarom?
“RTL wil graag de hele avond samenhang geven en vanuit Rotterdam komt het grootste vuurwerk van Nederland. Dus RTL heeft hét aftelmoment van het jaar. Toevallig speel ik mijn voorstelling in het oude Luxor en dat is daar een paar minuten vandaan. Dus waarom zouden we dat dan niet combineren? Daarom ga ik samen met burgemeester Aboutaleb het vuurwerk ontsteken. “

Is het voor jou spannender om het live te doen?
“Ja, ik moet me voor de eerste keer echt op de minuut aan de tekst houden. Maar tegelijkertijd wil ik wel de vrijheid houden om te improviseren met de zaal. Dat maakt het inderdaad wel spannend.”

Herman Finkers deed in 2015 de eerste live oudejaarsconference. Heeft dat nog invloed gehad?
“Nee, niet echt. Wij cabaretiers zijn allemaal heel anders. Claudia de Breij speelde haar conference vorig jaar ook live. Dat ging hartstikke goed, die deed dat fantastisch. Maar van allebei hoor je dat ze het verschrikkelijk vonden om te doen. Ik kijk er juist naar uit en heb eigenlijk maar één doel en dat is om een inhoudelijk sterke show neer te zetten, waarin ook veel gelachen wordt.”

De oudejaarsconference van Guido Weijers is op 31 december om 22.00 te zien bij RTL 4

Meer over