Harm Edens over Dit Was het Nieuws

17 december 2017 14:24 | amusement | Door Televizier

© Elvin Boer

Na een afwezigheid van bijna twee jaar keert het satirische programma Dit was het nieuws weer terug op tv, bij Avrotros. Teamcaptains zijn Jan Jaap van der Wal en Peter Pannekoek. Presentator is wederom Harm Edens: “Ik heb nooit gedacht dat DWHN helemaal zou verdwijnen.”

Tekst: Vanessa Vunderink

Blij met de terugkeer?
“Jazeker! Dit was het nieuws is zo vergroeid met mij, dat ik geen moment heb gedacht dat het helemaal zou verdwijnen. Voor mij voelt dit ook niet als een terugkeer, maar eerder als een doorstart. Al heb ik het de afgelopen twee jaar wel gemist hoor. Als ik Arjen Lubach in zijn show rake dingen over Trump hoorde zeggen, jeukten mijn handen wel. Ik heb af en toe knarsetandend voor de tv gezeten.”

Peter Pannekoek maakt zijn debuut als teamcaptain. Wat verwacht je van hem?
Jan Jaap is inmiddels een ervaren rot en ik behoor tot het fossiele meubilair. Dan is het verfrissend als er een jonge comedian bij komt die voor nieuw elan zorgt. Als twee teamcaptains al vijftien jaar tegenover elkaar zitten, kun je op een gegeven moment wel raden wat ze denken en gaan zeggen. Toen Jan Jaap in 2001 teamcaptain werd, heb ik me af en toe verbaasd over zijn gedurfde meningen en uitspraken. Dan zei hij dingen waarvan ik dacht: moet je dat wel op tv zeggen? Hij heeft een heel andere benadering en kijk op zaken. Dat is ontzettend grappig. Ik ben benieuwd hoe Peter het gaat doen en wat zijn visie op het nieuws is.”

Lees ook: Wat vindt Peter Pannekoek van zijn debuut bij Dit was het nieuws?

Hoe competitief gaat het eraan toe tussen de teamcaptains?
“Het kan behoorlijk gevaarlijk worden achter de bankjes, haha. Het is echt geen ouwe-jongens-krentenbrood hoor. In die veertig minuten willen ze allebei aandacht en hun mening over een onderwerp geven, dat vind ik alleen maar leuk. Bovendien is het een quiz, ook al kun je niets winnen. Maar het is niet zo dat ze elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Uiteindelijk maken we dit programma met z’n allen.”

Kun je nu eindelijk eens uitleggen hoe die puntentelling in elkaar zit?
“Haha, nee. Wie het snapt mag het zeggen, maar hij klopt in ieder geval als een bus.”

Geef ons eens een kijkje achter de schermen.
“De hele week werkt een team van negen schrijvers aan het script. Dat verandert steeds, omdat er onderwerpen afvallen en bijkomen. Vervolgens moeten er filmpjes en foto’s bij worden gezocht. Op de opnamedag – we nemen zaterdagmiddag op – neem ik ’s ochtends met de schrijvers en de eindredacteuren Erik van Sauers en Koos Terpstra het script door. We passen formuleringen aan, vullen gaten op. Soms sneuvelen er grappen, omdat ze toch niet zo leuk zijn als we dachten. Voor mij is het een beetje stoeien met het aangeboden materiaal, kijken wat er uit te halen is. Die wisselwerking met het team is heel leuk. In de loop van de dag komen de teamcaptains en gasten. Zij krijgen een globaal overzicht van de onderwerpen die voorbijkomen. Daar moeten ze het mee doen. Wat ze zeggen, is geïmproviseerd. Na de opnames ben ik volledig gesloopt. DWHN vergt enorm veel energie, omdat je continue heel alert moet zijn.”

Wat maakt het programma voor jou zo leuk om te doen?
“Ik zit op de eerste rang. Links en rechts zie ik mensen worstelen om op een leuke manier iets zinnigs over het nieuws te zeggen. Soms is dat zo grappig, dat ik echt in de lach schiet. Dat kan ook vervelend zijn, want je wilt geen presentator die schuddebuikend achter zijn desk zit. Verder geeft het veel voldoening om het gevoel te hebben dat je de huiskamer aan het denken kunt zetten. In DWHN laten we zien dat je ook op een andere manier naar het nieuws kunt kijken. Dat vind ik reuze nuttig.”

Dit was het nieuws,  zondag - 21.30 uur • NPO 1

Meer over