Seizoen 38

Harm Edens wil graag Martien Meiland in Dit Was het Nieuws

7 maart 2020 11:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Michel Schnater

Dit was het nieuws is alweer toe aan seizoen 38. En Harm Edens is er vanaf het begin bij. ‘Als ik de kijkcijfers zie, denk ik soms: mensen, ga eens wat anders doen.’

Je presenteert het programma al sinds 1996, ben je het nog niet zat?
“Helemaal niet. Dat komt doordat we maar zes of zeven afleveringen per seizoen maken. Dat is ook noodzaak, want de opnames zijn hartstikke intensief. Dus het is zeven weken knallen en dan zijn we blij als het klaar is. Ik ben één keer uitgevallen omdat ik tamelijk ziek was en toen zei mijn invaller achteraf: ‘Dat valt nog niet mee, dat in het midden zitten.’ Bij Dit was het nieuws moet je al je antennes aanzetten en heel scherp zijn. Als presentator moet ik daarnaast de sfeer in de gaten houden en de gasten indien nodig bijsturen.”

Hoe doe je dat?
“Dan ga ik meer energie geven, de boel ontregelen of een persoonlijke vraag stellen. Zoals ik Humberto Tan ineens vroeg: ‘Hou je van sneeuw?’ Ik weet ook niet waar dat op sloeg, maar het werkte wel. Je weet nooit waar iemand op aanslaat. Ik probeer ervoor te zorgen dat het schip blijft varen.”

Wat maakt een gast geschikt?
“Daar kan ik niet veel zinnigs over zeggen. Soms zijn timide mensen volledig zichzelf en daardoor heel grappig. En als iemand uit de humorhoek komt, zijn de verwachtingen juist hoog. Dat kan ook een valkuil zijn. Ooit was Henny Stoel te gast. Ik dacht: een nieuwslezer, hoe zal dat gaan? Maar dat pakte heel goed uit. A, ze wist alles over het nieuws. B, ze was superfanatiek. En c, ze nam geen blad voor de mond. Ook bij Maarten van Rossem denk je: die loopt vaak te zeuren. Maar bij ons hebben we anderhalf uur gelachen.”

Zijn er ook mensen die niet willen meedoen?
“Ik meen me te herinneren dat Freek de Jonge destijds niet wilde. Mij maakt het niet zoveel uit wie er komen. Al zou ik Martien Meiland wel een uitdaging vinden. Op geëxalteerd (grote blijdschap, red.) gedoe reageer ik van nature niet zo prettig. Ik krijg dan de neiging met een kussen op iemands gezicht te gaan zitten. Maar hoe goed een aflevering wordt, moet niet afhangen van de gasten. Die zijn de bonus.”

Is er dit seizoen nog iets veranderd?
“Niet echt. Het format werkt gewoon goed. De combinatie van nieuws en humor is briljant bedacht in Engeland. Als ik de kijkcijfers zie, denk ik soms: mensen, ga eens wat anders doen, maar het is natuurlijk wel fantastisch. Ik heb echt zin in het nieuwe seizoen. Het programma is ook een uitlaatklep. Dat coronavirus bijvoorbeeld, daar moeten we het nodig over hebben. We krijgen ook weer bijzondere gasten. Zoals het illustere duo van Heel Holland bakt: Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden. Dat zijn dus typisch gasten van wie ik vooraf geen idee heb. Gaat Robèrt iets over het nieuws zeggen? Ziet hij overal roomsoezen? Gaat Janny aan het decor knabbelen? We gaan het zien.”

Dit was het nieuws | zaterdag | NPO 1 | 21.35 uur

Meer over