Weinig heilig bakvuur

Heel Holland Bakt analyse: het seizoen zonder smaakmakers

De finale van Heel Holland bakt nadert met rasse schreden, na zondag weten we of Jeanette, Anouk of Esther wint. Nederland kijkt massaal, maar laten we eerlijk zijn: waarom eigenlijk?

Waar is waar: dik 3 miljoen kijkers per week kunnen het niet mis hebben. Maar deze Heel Holland bakt-fan van het eerste uur moet met pijn in het hart concluderen dat dit zevende seizoen zo saai was als een glutenvrije vanillecake zonder vanille.

Geest uit de fles

En dat is toch gek: alle bekende elementen voor het succes zijn aanwezig. Het is als vanouds sfeervol in de tent, André van Duin zit weer vol gemoedelijke grapjes en liefdevolle plaagstootjes. Janny van der Heijden is in alles het toonbeeld van goede smaak en ook Robèrt van Beckhoven is op dreef met z’n schalkse pretoogjes en strenge blikken. De muziekjes klinken vertrouwd en door het deskundige camera-, montage en regiewerk is 't geheel visueel om van te smullen. Op papier zou alles dus moeten kloppen, toch lijkt de geest volledig uit de fles.

Geen spanning

Zou dat door de kandidaten komen? Het lijkt erop dat bij de selectie van deze lichting bewust besloten is controverse te mijden. Twee giebelende Limburgse meisjes met ondertiteling, een welwillende kaasboer, een gezellig gevulde politieman, leuke, frisse leraren, een gedreven stewardess en een werkzoekend baktalent? Na acht weken weten we nog amper wat van ze behalve hun naam en dat ze graag bakken. De makers hebben ongetwijfeld een bittere nasmaak overgehouden aan de onbedoelde rel die vorig jaar ontstond rond Maroeska Metz.

Dit seizoen is men echter wat doorgeschoten. Iedereen is zo braaf, lief en behulpzaam dat ‘t glazuur al van je tanden knalt zonder een hap te proeven. En dat is zonde, net als een baksel wordt televisie lekkerder van een smaakcontrast. Je hebt deelnemers nodig die voor spanning en sjeu zorgen, waar je je met plezier een beetje aan kan ergeren. De enige met die potentie dit jaar was de eigenzinnige Ingmar die lak had aan de goede raad van de jury. Helaas vloog hij er exact om die reden al prompt in de eerste aflevering uit.

Weinig niveau

Een ander gevolg van het Maroeska effect is het merkbare niveauverschil. Maroeska werd verweten dat ze al teveel zou weten voor een thuisbakker. Daar kun je de kandidaten dit seizoen niet van betichten. Bij sommigen ontbreekt het zelfs aan basisvaardigheden: chocolade smelten, een simpel koekje bakken, het zorgde allemaal voor gestuntel en gehannes. Zelfs in de halve finale ging eenvoudig soezenbeslag nog hopeloos de mist in. Meer dan eens waren de spektakelstukken daardoor van een bedroevende kneuterigheid. Er waren uitzonderingen, zoals de indrukwekkende 3D-kersentaart van Anouk, maar die lekkernij was een zeldzaam hoogtepunt in een grotendeels ongeïnspireerd seizoen. De ‘wow’ factor ontbreekt te vaak, waardoor je als kijker amper bevangen raakt door het heilig bakvuur.

Weinig competitie

Nog een nadeel van te aardige deelnemers: van competitie of wedstrijddrang is geen moment sprake. Iedereen mocht alles van elkaar lenen en de mengkommen liepen over van goedlachsheid en bruikbaar advies. Sterker nog, gaandeweg het seizoen begonnen kandidaten elkaar onderling zelfs openlijk te helpen. Niets stiekem de kunst afkijken, de technische opdrachten werden op den duur groepsopdrachten. Dit zal ongetwijfeld sfeer bevorderend hebben gewerkt in de tent, thuis op de bank wekt het eerder irritatie op. Dit is een wedstrijd, verdorie… Geen bakcursus!

Verdriet en routine

Al met al lijkt het of Heel Holland bakt dit seizoen een beetje op routine is gemaakt. Dit zal vast niet de bedoeling geweest zijn van de makers, wellicht ligt de oorzaak in triestere zaken. Vlak voor de start van de opnames viel de dood van oud-presentatrice Martine Bijl te betreuren en inmiddels is ook duidelijk dat tijdens de draaiperiode André's echtgenoot Martin ongeneeslijk ziek bleek en niet lang meer te leven had. Het is bewonderenswaardig dat Van Duin en het productieteam ondanks al deze verdrietige tegenslagen de klus hebben geklaard.  

De finale

Hoe het ook zij, nog één aflevering en we weten wie de winnaar is. Dat het een dame wordt is al duidelijk, dit seizoen vielen de mannelijke bakkers in rap tempo af. Anouk, Jeanette en Esther moeten zich nog eenmaal bewijzen met de signatuuropdracht: een eetbare Rubiks kubus, een verrassingsdessert vormt de technische opdracht en het laatste spektakelstuk is een taart van 1,5 meter lang. Nu maar hopen dat ze niet van elkaar afkijken!

En voor wie ’t beter meent te kunnen… de inschrijving voor volgend seizoen is alweer geopend!

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Droom jij ook weleens van meedoen aan @heelhollandbakt? Meld je dan nu aan voor het nieuwe seizoen van #HHB! link in bio 🏆

Een bericht gedeeld door Heel Holland Bakt (@heelhollandbakt) op

Meer over:

Reageren