Heel Holland Bakt: de wetten van bakken

Heel Holland Bakt laat zich inspireren door de herfst. De zes overgebleven kandidaten bakken een worteltaart. Jurylid Robèrt ziet het liefste een degelijk exemplaar.

Het thema van deze aflevering van Heel Holland bakt is herfst. Vrij toepasselijk als je naar buiten kijkt en ziet hoe de blaadjes voorzichtig van de bomen vallen. Maar het was voor de deelnemers een flinke klus om inspiratie op te doen voor het herfstspektakelstuk en de worteltaart. Want de opnames voor de bakwedstrijd vonden afgelopen zomer plaats. Toen waren de bomen nog groen en de temperaturen hoog. Gelukkig is worteltaart een klassieker waar de thuisbakkers wel raad mee weten. 

Heel Holland Bakt

Veel mensen voegen aan het beslag met peentjes de meest uiteenlopende ingrediënten toe. Noten geven de taart een herfstig karakter, maar een limoenglazuur maakt de taart weer wat frisser. Welke variatie kiezen de deelnemers? 

Niet experimenteren

Een lastige keus, want juist die variaties kunnen een valkuil zijn, vertelde jurylid Robèrt van Beckhoven in RTL Boulevard. ‘’Het grote gevaar zit ’m erin dat je eindeloos kunt variëren. Maar er zijn gewoon wetmatigheden in het bakken.” Experimenteren met de basis van een taart is dan ook niet verstandig. Robèrt vindt dat Rutger van den Broek, de winnaar van vorig jaar, in dat opzicht een voorbeeld voor de huidige kandidaten. ‘’Je kunt wel andere ingrediënten gebruiken. Dat is ook wat Rutger deed.” Van Rutger is een worteltjestaartrecept bekend waar hij rozijnen en grofgesneden walnoten aan toevoegde.

Reageren