Leuk!

Aan de bak! Oud-kandidaten keren terug in Heel Holland bakt nog een keer

5 september 2021 06:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Roland J. Reinders/MAX
Bekende gezichten uit oude seizoenen van Heel Holland bakt gaan nog een keer aan de bak. In de eerste van vier afleveringen maken ze onder meer een appeltaart en sprits. Even herinneringen ophalen.

Kneuterigheid

De meeste mensen deugen, dat gevoel krijg je als je naar Heel Holland bakt kijkt. In de tent heerst een opgewekte gezelligheid. Vriendelijkheid en hulpvaardigheid staan altijd voorop. In seizoen ’20/’21 was het bladerdeeg voor de saucijzenbroodjes van Sabine opeens verdwenen. Maar geen paniek: Thijs deelde spontaan zijn deeg.

Waar stond die tent?

Voor de enorme witte tent waarin de bakkers hun proeven van bekwaamheid afleggen, heb je wel een grasveld nodig dat ruim genoeg is. De eerste vier jaargangen stond de tent bij kasteel Broekhuizen in Leersum. Toen dat een hotel werd, verhuisde de boel naar de tuin van kasteel Maarsbergen.

Weatherproof

Dat kamperen niet altijd leuk is, bleek maar weer eens tijdens de natte weken afgelopen zomer. Bakken in een tent brengt dus risico’s met zich mee. We zagen wolkbreuken, wespen die van het gebak afgeslagen moesten worden, ijskoude dagen en dagen waarop de slagroom van de taarten smolt.

Boete

In 2015 legde het Commissariaat voor de Media Omroep Max een boete op van 162.000 euro. De boete kregen ze omdat Albert Heijn een Heel Holland Bakt-lijn met bakproducten uitbracht. Dat is in strijd met de Mediawet. Uiteindelijk hoefde de boete niet betaald te worden omdat Omroep MAX en de supermarktketen geen contract hadden en er in het bakprogramma nooit is verwezen naar de bakspullen.

Krul

Kunstenares Maroeska Metz heeft als signatuur in haar kunstwerken vaak een krul. Ze verwerkte die ook in haar baksels. Ze had al eens een kookboek geschreven en veel kijkers dachten daarom dat ze wel zou winnen, en vonden dat oneerlijk. Maar het bleek helemaal geen doorgestoken kaart te zijn. Anna Yilmaz won in ’18/’19. Metz kreeg wel een rolletje in The Passion: Edwin Jonker kocht als Jezus een brood bij haar.

Maar hoe smaakt het?

De laatste winnaar (’20/’21) was Elizabeth Lopez. Ze is altijd vrolijk en gezellig en haar taarten waren uitbundig van kleur en smaak. Bij de uitreiking brak haar bakbokaal in duizend stukjes. Een goed bewaard geheim was dat ze lactose-intolerant is en dus heel veel van wat ze maakte niet kon proeven.

Prins Harry

De dove Cas was een publieksfavoriet (’18/’19). De enthousiaste Limburger met het uiterlijk van prins Harry had altijd een kwinkslag klaar. Hij liet zien dat ook met een beperking er heel veel mogelijk is. Voor de Limburgse omroep L1 maakte hij een zomerserie waarin hij ging bakken met mensen met een beperking. Hij geeft workshops tot in New York en Suriname. Intussen maakte hij de pabo af en staat hij nu voor de klas.

Watermeloengate

Nog een schandaaltje: in seizoen ’17/’18 verbaasde Gwenn Robert en Janny met zijn watermeloentaart. Kunst, riepen veel kijkers, die heeft hij gewoon nageaapt van The Great British bake off. Nee hoor, zei de jury. Veel bakkers gebruiken een basisidee of -recept en geven er hun eigen draai aan. Dat deed Gwenn ook. Anders zou niemand meer een appeltaart kunnen bakken.

Bijbelvast

Ieder seizoen verschijnen er meerdere bakboeken van Heel Holland bakt. Vaak schrijft de winnaar mee aan de recepten, of is een heel bakboek gewijd aan een winnaar. De allereerste winnaar, Rutger van den Broek, heeft de meeste bakboeken op zijn naam staan, namelijk negen. Zijn Bakbijbel is onder thuisbakkers favoriet. Als je maar doet wat Rutger zegt, komt het altijd goed.

Lees nog veel meer over Heel Holland bakt

Heel Holland bakt nog een keer gaat van start op zondag 5 september om 20.30 uur op NPO 1

Meer over