Herkent Frits Sissing kunst en kitsch?

27 september 2017 15:13 | amusement | Door Televizier

© Leendert Jansen/AVROTROS

Hij zag bij Tussen kunst en kitsch al heel wat schilderijen, juwelen en obscure beeldjes voorbijkomen. Kan presentator Frits Sissing na drie jaar zélf kwaliteit van rommel onderscheiden? We gaven hem een tientje en namen de proef op de som.

Tekst: Rivka Groenier

Een rommelmarkt bezoeken? Frits Sissing zal het in zijn vrije tijd niet snel doen, zegt hij eerlijk. “Het is niet mijn grootste hobby. Mijn vrouw vindt het op vakantie leuk om over marktjes te struinen. Ik begin altijd enthousiast, maar na tien minuten denk ik, ach, ik heb er te weinig verstand van.” Zijn huis staat ook zeker niet vol brocantevondsten. “Ik wil niet te veel spullen in huis. Er komt toch een tijd dat je het allemaal weer weg moet doen.”

Klein schilderij

“Maar,” voegt hij daaraan toe, terwijl we langs de volgepakte stalletjes op de antiek- en curiosamarkt in Apeldoorn slenteren, “ik begrijp de spanning van dit soort plekken wel. Ik heb zo vaak mensen aan tafel die iets op een rommelmarkt hebben gekocht en geen idee hadden dat het tien of twintig keer meer waard is. De diepe teleurstelling of onverwachte blijdschap, dat is de apotheose van elk item in de uitzending. Ik vind het allebei even mooi.” Zijn oog valt op een klein schilderij. Een kleurig landschap met een palmboom in een zwierige lijst. “Kijk, deze is gesigneerd, ik heb geen idee wie deze meneer of mevrouw is maar ik vind het wel een grappig ding.”

Rommel

De man achter het stalletje ziet een verkoopkans: “Voor honderd euro heeft u een prachtig schilderij.” In dezelfde adem: “Nou vooruit, negentig.” Helaas, Sissing heeft maar een tientje stuk te slaan. “Kijk”, zegt de presentator, “ik voel wel een beetje aan of iets rommel is. Maar meteen zien dat iets écht bijzonder is, zo ver ben ik nog niet. Mijn experts weten het in drie seconden. Het blijft prachtig om te zien hoeveel kennis ze paraat hebben. Voorwerpen worden daardoor leuker, ze krijgen een gezicht.” Hij lacht: “Mij kunnen ze nog een hoop wijsmaken.”

Droste cacaopot

We wandelen verder, Sissing maakt een schuiver naar links en pakt voorzichtig een oude Droste cacaopot op. “Dit vind ik leuk! Ik heb bij Droste gewerkt als marketingmanager, dit is voor mij pure nostalgie.” Hij kijkt naar het prijskaartje: “Ik kan het alweer niet betalen, helaas.” Dan valt zijn oog op een zilveren kannetje. “Hee, van de AVRO! Dat is vast ook meer dan een tientje.” De vrouw achter het kraampje lacht, nee hoor, zeven euro vijftig. Sissing heeft zijn schat gevonden, voor tweevijftig krijgt hij er ook nog een AVRO-lepeltje bij.

Tussen kunst en kitsch-vondst

Oké, objectief gezien is dit geen echte Tussen kunst en kitsch-vondst. Maar voor hem persoonlijk heeft het wel betekenis. “Ik zit nu 17 jaar bij de omroep, dus dit is mijn leven.” Hij lacht: “Toch gelukt. Hoe ga ik ooit iets vinden dat ik niet meteen uit het raam van mijn auto gooi als ik hier wegrijd, dacht ik toen je me dat tientje gaf.” We jagen toch nog even door. Hij houdt stil bij een stalletje met gekleurd glas. “Dit kan iets zijn. Als het van een bepaalde ontwerper is, dan is het zo een paar duizend euro waard.” Hij wijst op een ranke oranjewitte vaas. “Die daar.” En jawel: het is een echte Floris Meydam, vertelt de verkoper. Oké, geen peperduur exemplaar. Sissing: “Maar we hebben in de uitzending weleens een Meydam gehad, toch leuk.”

Opgezette dieren

“Bent u niet…” Om de paar stappen klampen mensen Sissing aan. “Ik loop hier tussen het publiek van Tussen kunst en kitsch”, zegt de presentator met een glimlach. We struinen verder langs een stalletje met opgezette dieren, de mottige kop van een katachtige ziet er niet aanlokkelijk uit. “Het is niet echt rommel, maar je moet er wel van houden.” Hij is veranderd door het programma, geeft Sissing toe. Hij kijkt toch met andere ogen, ook vandaag. En hij geniet van de uitleg van de mensen in de kraampjes, die vaak al twintig jaar met mooie spullen bezig zijn. “Als ik vroeger naar een tentoonstelling ging, liep ik gewoon langs de stukken. Het zal wel, dacht ik. Tegenwoordig doe ik altijd de audiotour. Als je uitleg krijgt gaat kunst pas echt leven, dat heb ik wel van de experts meegekregen.”

En, krijgt zijn pas gevonden rommelmarktschat wel een plekje in huize Sissing? “Zeker, deze gaat in de kast bij het andere zilver dat ik van mijn moeder heb geërfd. Een ereplekje.”

Tussen kunst en kitsch, woensdag, 20.30 uur • NPO 1

Meer over