Bakavontuur begint weer

Het leven na Heel Holland Bakt voor Hans, Rutger en de rest

9 december 2018 13:25 | amusement | Door Irma Tomas

© Roland J. Reinders/MAX
Heel Holland bakt begint dit seizoen met een extra aflevering waarin Janny en Robèrt de tien bakkers kiezen. Oud-kandidaten helpen bij de selectie uit vijfhonderd deelnemers. Hoe gaat het eigenlijk met hen?

Tekst: Carlijn Schepers

Hans Spitsbaard
Hij was 23 toen hij het vorige seizoen won. Dat maakt Hans Spitsbaard de jongste winnaar van Heel Holland bakt. En nu staat hij aan de kant van de jury. “Dat was heel apart en ook moeilijk. Ook al is een taart niet zo lekker, iemand heeft er wel op staan zwoegen. Dan wil je diegene niet afkraken.”

Hans vond zijn eigen deelname een “onwijs gaaf avontuur”. “lk was twee maanden elke dag bezig met mijn hobby: geweldig. Het een geschenk uit de hemel noemen is misschien overdreven, maar door het programma heb ik wel mijn passie ontdekt. Anders was ik nog student Technische bedrijfskunde geweest.”

Met die studie is hij nu gestopt. Voorlopig focust Hans zich liever op bakken. “Ik loop twee dagen per week stage in een bakkerij en ik volg een opleiding bij een chocolaterie in Antwerpen. Verder ben ik natuurlijk bezig met recepten uitproberen voor mijn blog en boek.”

Hans doet het allemaal om zijn grootste droom waar te maken: een eigen chocolaterie beginnen. “Chocolade is het leukste en lekkerste product om mee te werken. Het lijkt me geweldig om elke dag bezig te kunnen zijn met bonbons, repen en chocoladeshowstukken.”

Annemarie Pronk
De spekkoek met een zigzagpatroon in alle kleuren van de regenboog: wie herinnert zich dit baksel van Annemarie Pronk niet? De jury was er vol lof over. Niet voor niets prijkt ze ermee op de cover van haar boek Bakken met liefde. De winnares van seizoen 2016 geeft tegenwoordig bakworkshops en heeft sinds kort een ‘Bed & Brownies’ in Den Haag. Uiteraard krijgen de gasten die blijven overnachten een zelfgebakken lekkernij.

Rutger van den Broek
Hij was de eerste winnaar van de bakwedstrijd in 2013. Inmiddels zijn er vijf jaar verstreken waarin Rutger van den Broek vijf kookboeken schreef. Waaronder eentje met feestelijke recepten, een vol hartige gerechten en de nieuwste: een koekjesbijbel. “Ik heb al ontzettend veel recepten bedacht, maar mijn favoriete baksel aller tijden blijft de appeltaart van mijn moeder. Dat is de lekkerste die er bestaat.”

In het begin combineerde Rutger het bakken nog met een baan als verpleegkundige, maar sinds begin vorig jaar houdt hij zich fulltime met bakken bezig. “Ik heb sinds mijn deelname via mijn blog en boeken veel mensen kunnen inspireren en laten zien dat bakken echt niet zo moeilijk is. De komende jaren hoop ik nog veel meer mensen te kunnen besmetten met het bakvirus.”

Evert van Steenis
Wie kent Evert Steenis niet meer? De vrolijke bakker uit Brabant die het tot de finale schopte in het eerste seizoen. Zijn specialiteit was – hoe kan het ook anders gezien zijn afkomst – een worstenbroodje. Zijn charme en gezellige voorkomen, inclusief borstelige snor, zorgen er zelfs voor dat hij vlak na zijn deelname een bijrolletje scoort als banketbakker in het Sinterklaasjournaal.

Tegenwoordig bakt Evert nog steeds, maar niet zo in de schijnwerpers als sommige andere finalisten. Op zijn Facebookpagina poseert hij nog wel regelmatig trots met een bakplaat vol zelfgebakken creaties en hij verzorgt af en toe workshops.

Janny over het nieuwe seizoen

Het was nogal een klus voor Janny van der Heijden: tientallen baksels beoordelen van de ruim vijfhonderd kandidaten die bakker in het programma wilden worden. Het nieuwe seizoen van Heel Holland bakt begint met een extra uitzending over de voorselectie. “Al die taarten proeven was niet zo gemakkelijk! Ik was erna even helemaal klaar met alle zoetigheid. Maar het was ontzettend leuk om te zien hoe ongelofelijk veel mensen enthousiast zijn over bakken.”

Gelukkig werd ze bij de selectie geholpen door Robèrt van Beckhoven, bakprofessionals en oud-kandidaten. Lachend: “Zelf alle vijfhonderd spektakelstukken proeven had ik nóóit gered.”

Wintertijd

Er is nog een verandering: het seizoen begint in december in plaats van september. “Hier hebben we de recepten op aangepast. We kozen voor meer warme smaken, met specerijen en winters fruit. Het programma past nu beter bij deze tijd dat mensen cocoonen: lekker knus binnenblijven. En ik denk dat in de winter meer kijkers meebakken.”

Uiteraard is het ook een goede reden voor speciale thema-uitzendingen met de feestdagen. “De deelnemers doen rondom oud en nieuw iets met champagne, laten hun versie van Kerst zien en bakken zelfs een eetbare adventskalender.” De opnames waren deze keer voor het eerst in de zomer en de herfst. “Alle weertypes kwamen voorbij: stralende zon, harde regen, stevige wind en daarbovenop veel wespen. Heftige omstandigheden voor de bakkers, maar dat maakte het ook juist leuk.”

Heel Holland bakt, zondag - NPO 1 • 20.25 uur

Meer over