Het nieuwe dansspektakel van RTL 4: Dance, Dance, Dance

5 september 2015 13:18 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

In de spectaculaire dansshow Dance, Dance, Dance dansen bekende koppels bestaande videoclips na. De verwachtingen zijn hooggespannen. Presentator Jandino Asporaat: ‘Iedereen die deze show ziet, zal er enthousiast op reageren.’

Dance, Dance, Dance is het laatste programma uit de creatieve koker van John de Mol. Deze nieuwe dansshow zou, net als in 2010 gebeurde met zijn internationale klapper The Voice, door een relatief kleine twist een bescheiden revolutie teweeg kunnen brengen in het talentenjachtgenre. Want de grootste blikvanger in Dance, Dance, Dance is ‘augmented ­reality’. Door middel van led­verlichting en geavanceerde technische snufjes is het decor waarin de duo’s dansen niet te onderscheiden van de videoclips die ze imiteren; het lijkt zo net alsof Humberto Tan en zijn dochter Julia, ­Sylvana Simons en haar neef Regillio, Euvgenia Parakhina en partner Jeroen, GTST-actrice Pip Pellens en haar vriend Pim en Moordvrouw-acteurs Fockeline Ouwerkerk & Achmed Akkabi écht dansen in de videoclip.

Geen afvalrace

Op deze manier doet Dance, Dance, Dance dansprogramma’s als Everybody Dance Now, Dancing With the Stars, Strictly Come Dancing en So You Think You Can Dance verbleken. Dance, Dance, Dance is overigens geen afvalrace, al deelt de vakjury, bestaande uit Dan Karaty, Timor Steffens en balletdanseres Igone de Jongh, wel cijfers uit. Wie na alle zes shows bij elkaar opgeteld de meeste punten heeft, wint een geldbedrag dat aan een goed doel mag worden geschonken.

De lat ligt hoog

Kosten noch moeite zijn gespaard om een daverend spektakel neer te zetten. Jurylid en artistiek leider Timor Steffens speelde een grote rol bij de ­totstandkoming van het programma. Hij danste eerder met onder anderen Michael Jackson en Madonna; zijn netwerk kwam uitstekend van pas bij het aantrekken van topchoreografen uit de internationale dans­wereld. Als ­artistiek leider legt hij de lat torenhoog voor de deelnemende koppels. Zij ­doorstonden maandenlang moordende trainingsschema’s en helse spierpijn om jury en publiek steil achterover te doen slaan met hun danskunsten.

Chronische spierpijn

Humberto Tan ging niet direct overstag, maar is nu razend enthousiast. „Dit is een uniek programma, anders dan wat ik tot nu toe heb gezien. Het idee erachter is vernieuwend. Je danst in bestaande videoclips, waarvan de decors één op één zijn nagebouwd; je ziet het verschil niet eens. Soms is het hier nog mooier dan het origineel. Dat maakte het voor mij een bijzondere uitdaging.” Met zijn dochter Julia trainde Humberto soms wel zes uur per dag. Dat hakte erin: „We hadden vier maanden elke dag spierpijn. El-ke dag.” Ook voor de ervaren Euvgenia Parakhina was het afzien. „Ik ben een gepensioneerde danseres, heb tien jaar lang niet meer op de dansvloer gestaan. Dan valt het niet mee om ineens weer iets voor elkaar te krijgen, zeker niet als je in relatief korte tijd van 0 naar 500 moet. Ik vergelijk het met mijn laatste WK: zo intensief en ingewikkeld was het. Maar ik doe niets liever. Dansen is mijn leven, mijn passie, mijn alles.”

Koffieautomaat

Jandino Asporaat en Chantal Janzen nemen de presentatie voor hun rekening. Zij laten zich niet gek maken door de zenuwen op de studiovloer, zegt Jandino. „Het is een pittig programma om te maken, maar wij genieten gewoon van wat er gebeurt. We klieren een beetje met z’n tweeën en hebben lol. Ik heb in Chantal een nieuw maatje gevonden.” Chantal verwacht dat Dance, Dance, Dance een ‘koffieautomaatprogramma’ wordt: een show die de tongen losmaakt. Ook Jandino is ervan overtuigd dat kijkers onder de indruk zullen zijn van de dansshow. „Ik ben niet zo bezig met kijkcijfers, maar ik weet wel dat iedereen die deze show ziet, er ontzettend enthousiast op gaat ­reageren. Als je dit ziet en je vindt het níet goed, heb je andere problemen. Dit is gewoon waanzinnig, klaar.”

Dance, Dance, Dance zaterdag 20.00 • RTL 4

Meer over