Op zoek naar geld

Het paard van Sinterklaas mogelijk terug zonder zwarte pieten

4 november 2022 15:57 | amusement | Door Wietse Zuidberg

© Roel Jorna
De makers van Het paard van Sinterklaas willen de zwarte pieten uit de film monteren. Inmiddels zijn er diverse partijen op zoek naar geld om dit te kunnen bewerkstelligen.

Het paard van Sinterklaas is één van de succesvolste Nederlandse films van de afgelopen decennia. Eerder werd al bekend dat de film niet meer op televisie wordt getoond.

Te duur

Producent Burny Bos liet destijds weten dat is onderzocht of de film digitaal kan worden aangepast, maar dat bleek niet haalbaar. De kosten zouden nooit kunnen worden terugverdiend.

Joanne Oldenbeuving - directeur van de Amsterdamse jeugdtheaterschool - laat nu in Trouw weten dat het zonde zou zijn als geldgebrek een beer op de weg is. "Je kunt zeggen: het is een film uit een andere tijd, misschien moet er ruimte komen voor andere producties. Maar het is een prachtige sinterklaasfilm en als er technisch een oplossing is dan vind ik dat je die weg ook moet onderzoeken, eventueel via een crowdfundingsactie."

Samen met de NPO

De eerste stappen zijn inmiddels genomen, weet Oldenbeuving. "We onderzoeken nu de (technische) mogelijkheden voor een digitale nabewerking en wegen alle voors en tegens af. Ik heb het plan onder meer voorgelegd aan de NPO en The Need for Legacy. Dat is een stichting waarin jonge theatermakers van kleur zich inspannen voor meer inclusiviteit op het podium. Alle betrokken partijen moeten samen de uiteindelijke beslissing nemen."

Meer over