Samenvatting

Gisteren in Het Sinterklaasjournaal: de Sint is in het land, maar de Pieten staken

19 november 2023 11:20 | amusement | Door Janine van Rooden

© Screenshot NLZIET
Heb je Het Sinterklaasjournaal gemist? Geen zorgen! Wij maken dagelijks een samenvatting voor je van de belangrijkste avonturen die Sinterklaas en zijn Pieten hebben meegemaakt.

Dit is de samenvatting van zaterdag 18 november 2023.

Waar vaart Sinterklaas heen?

Sinterklaas had vernomen dat Slot Loevestein leeg stond en dat dit weleens het nieuwe Pietenhuis kon worden. Hij wilde daarom zelf een kijkje nemen bij het kasteel.

Sinterklaas vaart naar Slot Loevestein
Sinterklaas vaart naar Slot Loevestein

Hij komt, hij komt!

Ondertussen stonden in Gorinchem de kinderen in spanning op de goedheiligman te wachten, want hij slaat de intocht toch niet over? Natuurlijk niet! Nadat de Pieten alle spullen van de stoomboot in Slot Loevestein hadden gezet voer de Sint gewoon naar Gorinchem voor een warm welkom.

Sinterklaas geniet van de intocht in Gorinchem
Sinterklaas geniet van de intocht in Gorinchem

Het Pietenhuis is gevonden

Terwijl Sinterklaas zich al bijna had gesetteld in Slot Loevestein ontdekte verslaggever Jeroen toch nog het nieuwe Pietenhuis, hoera! Dat betekende alleen wel dat de Sint en zijn Pieten wéér moesten verhuizen.

Jeroen Kramer vindt Het Pietenhuis
Jeroen Kramer vindt Het Pietenhuis

Het nieuwe Grote Boek

De Pieten hadden nog iets op te biechten aan de Sint over Het Grote Boek dat ze vergeten waren mee te nemen uit Spanje, maar gelukkig was de goedheiligman niet boos. Hij was zelfs zo blij met het nieuwe Grote Boek dat iedereen die avond hun schoen mocht zetten.

Hoofdpiet laat het nieuwe Grote Boek zien
Hoofdpiet laat het nieuwe Grote Boek zien

Wie gaat de schoenen vullen?

De Pieten namen iets te letterlijk dat ‘iedereen’ hun schoen mocht zetten. Ze zetten zelf namelijk ook hun schoenen bij de haard en gingen daarna naar bed in de hoop dat hun schoeisel de volgende ochtend gevuld zou zijn met cadeaus. Maar… als de Pieten slapen, wie gaat dan de cadeaus naar de kinderen brengen? Straks blijven hun schoenen leeg! Hoofdpiet zit met de handen in het haar, want als de Pieten hun schoenen zetten zijn er ook nog eens te weinig schoencadeautjes.

De Pieten zetten zelf hun schoenen bij de haard
De Pieten zetten zelf hun schoenen bij de haard

Het Sinterklaasjournaal

Hoe loopt dit allemaal af? Je ziet het elke dag om 18:00 uur in Het Sinterklaasjournaal op NPO 3 of je leest het weer in onze samenvatting.

Lees hier ook de samenvatting van vrijdag 17 november 2023.

Meer over