Overzicht

Alle hints en aanwijzingen richting Wie Is de Mol-deelnemer Kees van der Spek

2 maart 2024 21:49 | amusement | Door Judith Regeling

© Joy Hansson
Kees van der Spek is een van de deelnemers van Wie Is de Mol? 2024. In dit overzicht houden we bij waarom je hem wel óf juist niet op je verdachtenlijstje moet zetten.

Zou de misdaadverslaggever zelf ook een kei zijn in liegen en bedriegen?

Wie is Kees van der Spek uit Wie is de Mol? 2024?

Als er één deelnemer van Wie is de Mol? 2024 eigenlijk geen introductie meer nodig heeft, is het Kees van der Spek (59) wel. Deze misdaadjournalist staat vooral bekend om zijn werk in de tv-industrie, met name voor zijn betrokkenheid bij programma's die zich richten op criminaliteit en oplichting.

Een van zijn bekendste programma's is Kees van der Spek: Oplichters Aangepakt, waarin hij oplichterstrucs en frauduleuze praktijken onderzoekt, zowel in Nederland als daarbuiten. Hiervoor gaat hij niet over één nacht ijs. Wekelijks gaat de misdaadjournalist op pad met een verborgen camera en confronteert hij oplichters met hun misdaden. En dit terwijl hij toch ooit begon als rechterhand van Peter R. de Vries.

Lees ook: Kees van der Spek over zijn deelname aan Wie is de Mol?: ‘Wilde super graag’ 

Hints en aanwijzingen richting Kees van der Spek

Als we van tevoren ons geld zouden moeten inzetten om de potentiële winnaar van dit seizoen zouden we dat vol overtuiging doen op Kees van der Spek. Hij weet immers als geen ander wanneer iemand liegt, zo blijkt al op de website van AVROTROS. "Als je aan je neus zit terwijl je wat zegt, duidt dat soms op een leugen", aldus de misdaadjournalist die zich in het dagelijkse leven omringt met oplichters en overige misdadigers.

Een mol aanwijzen had een eitje voor hem moeten zijn, maar helaas is het hem niet gelukt. In de negende aflevering kreeg hij toch ook echt een rood scherm, tot groot verdriet van veel kijkers. Zij hadden hem mede door de onderstaande hints hoog op hun verdachtenlijstje staan.

Aflevering één

In de eerste aflevering zaten - blijkbaar terecht - nog niet echt sterke hints naar Kees als Mol. Toch sluiten we hem ook zeker nog niet uit. Het meest opvallende is eigenlijk dat de allereerste opdracht ons deed denken aan drag. Veel mensen zullen daarbij als eerste denken aan de inmiddels afgevallen Justin Mooijer (die de kost verdient als dragqueen), maar ook Kees is hierbij verdacht. Hij deed immers - net als Jeroen Spitzenberger - mee aan Make Up Your Mind

Justin de Mooijer, Kees van der Spek en Jeroen Spitzenberger
Justin Mooijer, Kees van der Spek en Jeroen Spitzenberger


Terugkerend symbool

Als we dan toch onze pijlen blijven richten op Kees van der Spek, hebben we nog wel een hint voor je. Kees koos bij de waarzegster uiteindelijk een kaart met een tempel erop. Op zichzelf is dit niet zo verdacht, maar wat blijkt nu? Zijn symbool komt als enige van alle tekens voor in de leader én in het Molboekje, zo ontdekte YouTuber Siem. Voor nu kunnen we daar misschien nog weinig mee, maar verdacht is het wel.

Kaart van Kees van der Spek in Wie Is de Mol? 2024
Kaart van Kees van der Spek in Wie Is de Mol? 2024

Het blauwe oog

Als je de eerste uitzending goed hebt bekeken, komt het onderstaande beeld je vast bekend voor. De waarzegster maakte gebruik van een glazen bol die wel erg veel weg had van een blauw oog. Als de Mol van dit jaar ook blauwe ogen heeft, hebben we echt nog maar weinig verdachten. Van de overgebleven kandidaten hebben enkel Kees van der SpekRian Gerritsen en Fons Hendriks blauwe kijkers.

Het blauwe oog in Wie Is de Mol? 2024
Het blauwe oog in Wie Is de Mol? 2024


Kees' sleutelpositie

In de derde opdracht van de eerste aflevering moest Kees samen met Tooske Ragas en Anna Gimbrère diverse slotjes weten te kraken om zo wat schilderijen vrij te spelen. Dat klinkt natuurlijk als een appeltje-eitje, maar niets bleek minder waar. Dit drietal wist slechts 12 van de 25 kunstwerken te bemachtigen.

Nu willen wij eigenlijk geen schuldige aanwijzen, maar Kees was toch echt de persoon die de codes niet altijd even goed doorgaf...

Kees van der Spek in Wie Is de Mol? 2024
Kees van der Spek in Wie Is de Mol? 2024


MolTalk

Als je tijdens het kijken van Moltalk heel even met je ogen hebt geknipperd, heb je het moment waarschijnlijk gemist. Maar het is toch echt waar: rond minuut 07:42 dook daar ineens Kees van der Spek op! Kwam hij gezellig naar het café om bij te kletsen of is dit gewoon een stiekeme hint? Wij sluiten niets uit.

Kees van der Spek in Moltalk

Kees van der Spek in Moltalk


Aflevering 3

Als er iemand was die tijdens de eerste opdracht van de derde aflevering het voortouw nam, dan was het wel Jeroen Spitzenberger. Hij noteerde alle antwoorden, voerde het woord het luidst, en nog belangrijker, hij zorgde ervoor dat er steeds opnieuw 200 euro uit de pot verdween. Kees van der Spek leek er enorm van te genieten. Hij beloonde Jeroen zelfs met een dikke kus. Was dit wellicht een Judaskus? Want als Mol zou Kees vast blij zijn geweest met Jeroen.

Kees en Jeroen in Wie Is de Mol? 2024
Kees en Jeroen in Wie Is de Mol? 2024


Patrick Martens verdenkt...

Ook onze eigen Wie Is de Mol?-verslaggever Patrick Martens heeft Kees van der Spek ook in het vizier. Hij vindt het enorm verdacht dat Kees altijd maar weer op de sleutelposities staat. 

Aflevering 4

Terwijl we in de eerste drie afleveringen nog behoorlijk wat hints wisten te verzamelen richting Kees, was dat in aflevering vier een ander verhaal. En dat heeft alles te maken met zijn weigering om te bellen.

Wij gaan er vanuit dat de Mol - als hij of zij zich natuurlijk in het team van de fietsers bevond - invloed zou willen uitoefenen over met name de duur van alle gesprekjes en de inhoud daarvan. Kees hield zich er echter compleet buiten en dat maakt toch dat hij wat zakt op ons verdachtenlijst.

Kees, Tooske, Rosario en Fons in Wie Is de Mol? 2024
Kees, Tooske, Rosario en Fons in Wie Is de Mol? 2024

Kees' positie

Eén keer kan gebeuren, twee keer is toeval, maar bij drie keer, of in dit geval zelfs vijf keer, begint het verdacht te worden. Als je tot nu toe elke aflevering goed hebt gevolgd, heb je vast gemerkt dat Kees van der Spek altijd degene is die de afvaller van de week als eerste aanraakt. Krijgt hij als Mol misschien vlak van tevoren ingefluisterd achter (of in het geval van Jeroen: naast) moet gaan zitten? Het begint er haast op te lijken.

Kees van der Spek is verdacht
Kees van der Spek is verdacht


Aflevering 7

In de slotfase van aflevering zeven kregen de deelnemers een keuze: ze konden testvragen uit de finaletest bekijken voor 500 euro uit de groepspot, of ze konden dit aanbod afslaan en zelf een bedrag inleggen voor een vrijstelling. Bij de kijkers van Wie Is de Mol? heerst nu twijfel over wat de Mol in deze fase zou doen. Zou hij of zij, à la Kees, 2000 euro inleggen en daarmee een behoorlijke hap nemen uit het te winnen geldbedrag maar zichzelf wel verdacht maken, of zou de Mol op safe spelen? 

Als Kees de Mol is, weten we in ieder geval zijn strategie.

Kees biecht op in Wie Is de Mol? 2024
Kees biecht op in Wie Is de Mol? 2024

Kees doet het weer

De afgelopen weken zat Kees van der Spek in vier van de vijf gevallen recht achter de afvaller. Bij het zien van het onderstaande shot hadden veel kijkers dan ook verwacht dat Rian eruit zou gaan, maar dat bleek niet het geval te zijn. Het was Babs die een rood scherm kreeg. Toch was Kees opnieuw de eerste die zijn armen over de schouders van de afvaller liet gaan.

Kees bij Babs in aflevering 7
Kees bij Babs in aflevering 7

Wie Is de Mol? is iedere zaterdag vanaf 20:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1

Meer over