Cleo Rolloos

Hoe is het om schilder te zijn bij Sterren op het Doek?

1 Mei 2021 12:39 | amusement | Door Irma Tomas

© Amy van Leiden

In de laatste aflevering van Sterren op het doek is Cleo Rolloos (27) een van de drie kunstenaars die Philip Freriks (76) portretteren. ‘Hij heeft een lieve uitstraling.’

Tekst: Tijgerbloedteksten

Zonder de uitslag te verklappen: hoe belangrijk was het voor je dat jouw schilderij door Philip zou worden gekozen?
“Ik wist niet of mijn werk past bij zijn smaak. Dus ik probeerde daar niet ook aan te denken, ik wilde vooral iets maken waar ik zelf achter sta. Toen ik eenmaal begon met schilderen kwam ik in een goede flow en was ik helemaal niet meer bezig met de vraag wat hij ervan zou vinden. Pas toen het keuzemoment naderde, besefte ik weer dat het programma toch een soort schilderswedstrijd is. En hoe leuk het zou zijn als Philip voor mijn werk zou kiezen, als kers op de taart.”

Hoe bereidde je je voor op deze klus?
“Ik bedenk eerst altijd wat ik precies wil overbrengen. Philip komt op mij over als iemand die trots is op wat hij heeft bereikt, maar hij wil vooral niet opschepperig lijken. Daarbij heeft hij een lieve uitstraling. Uitgangspunt waren de foto’s die ik maakte van onze ontmoeting. Op basis daarvan maakte ik schetsen, toen een compositie en vervolgens een onderschildering die ik later in kleur uitwerkte. Mijn focus ligt altijd op het gezicht. Je moet iemand in een oogopslag herkennen. Een gezichtsuitdrukking is zo verfijnd, daar kun je heel makkelijk naast zitten.”

Hoe was deze tv-ervaring voor jou?
“Ik keek als jong meisje al naar dit programma. Dan dacht ik altijd: hoe is het mogelijk om zoiets te maken? Dat ik er nu zelf in zit is best onwerkelijk. Ik verwonderde me als kijker ook altijd over de werkwijze van de kunstenaars. Ik zag daar voor het eerst hoe belangrijk schildertechnieken zijn. Daarin wil ik nu het hoogst haalbare voor mezelf bereiken.”

Sterren op het doek | NPO 2 | Omroep MAX | 20.35 uur

Meer over