Derk Bolt

Hoe moet dat nou met Spoorloos?

9 november 2020 13:00 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO Spoorloos

Ver weg gaan is in deze tijd niet mogelijk. Wat betekent dat voor Spoorloos? Derk Bolt: ‘Voor het eerst in mijn leven bracht ik voorjaar en zomer door in mijn achtertuin.’

Door: Tijgerbloedteksten

Wat dacht je toen corona echt losbrak?
“Ik dacht, vergeet het programma maar, in ieder geval een jaar lang. Spoorloos betekent reizen, menselijk contact, emoties. Familieleden willen elkaar zién, elkaar omhelzen. Je gaat niet zeggen: we hebben eindelijk je ouders gevonden, helaas kun je ze niet in het echt ontmoeten, het wordt skypen.”

Hoe is deze serie dan tot stand gekomen?
“We hebben alles op alles gezet. Waar we naartoe konden, daar waren we. De serie is wel ingekort van tien afleveringen naar zes. We hadden er bovendien nog twee op de plank liggen. Maar al met al was het behoorlijk lastig. Zo zou ik naar Roemenië gaan, net voor vertrek werd die reis afgezegd omdat het tot oranje gebied werd verklaard. Van de geplande acht landen ging ik uiteindelijk maar naar twee.”

In welke opzichten is deze reeks anders?
“Alles is in Europa gefilmd, nog voor de strengere reisbeperkingen. De eerste uitzending is een DNA-speurtocht die eindigt in Schotland, twee dagen later gingen de grenzen dicht. Verder ziet de kijker me af en toe met een mondkapje en hou ik overal zoveel mogelijk afstand. Gelukkig waren bijna alle opnamen buiten, het was immers zomer. In Griekenland werden toch gewoon handen geschud, dan was het daarna snel handen wassen. En ja, als je een foto laat zien komt iemand toch meteen naast je staan.”

Spoorloos draait om de emotie, kan het programma wel zonder herenigingen?
“Niet lang. Overigens zie je die in mijn zoektochten wel. Ik had een groot aantal sneltesten ingekocht, ik test mezelf regelmatig en ook onze gasten zijn getest. Want je kunt wel zeggen, je moet afstand houden en raak elkaar niet aan, maar als familieleden elkaar eindelijk zien, rennen ze toch op elkaar af. We hebben alles gedaan om het voor hen veilig te maken.”

Hoe ervaar jij de reisbeperkingen?
“Als het kon stapte ik morgen nog in een vliegtuig naar Azië of Zuid-Amerika. Toch heb ik wel genoten, voor het eerst in mijn leven bracht ik voorjaar en zomer door in mijn achtertuin. In maart al lag ik in mijn hangmatje in de zon. Toen dacht ik, wat is mijn tuin eigenlijk saai. Hup naar het tuincentrum, tuinhuisje geverfd, dakje vernieuwd, planten gekocht. Ik kreeg opeens de geest. Maar ja, gisteren regende ik voor de derde keer nat. Toen dacht ik, ik heb het nu he-le-maal gehad hier.”

Zie je jezelf nog verre reizen maken voor de volgende serie?
“Ik ga serieus onderzoeken of ik over een paar maanden naar Colombia en Brazilië kan. We hebben een paar potentieel prachtige zoektochten liggen. Ik kan daar even voorzichtig zijn als hier. Je kunt in principe naar Colombia reizen met een negatieve test. Dan moet je daar vervolgens wel tien dagen in quarantaine. Dat risico wil ik op eigen kosten nemen, ik ben tenslotte freelancer.”

Spoorloos | Maandag | NPO 1 | KRO-NCRV | 20.30 uur

 

Meer over