Hoe wordt De Kwis gemaakt?

23 maart 2017 14:58 | amusement | Door Televizier

© annemieke van der togt - togtstrip fotografie

In slechts 4,5 dag, inclusief de nachten, bedenken zes mannen voor en achter de schermen een nieuwe, actuele aflevering van De kwis. Hoe doen ze dat toch?

Het leukst zou het zijn om dit artikel te beginnen met een grap uit De kwis. Maar de humor van ‘kwismasters’ Joep van Deudekom, Niels van der Laan, Jeroen Woe en Rob Urgert laat zich niet zomaar in een paar zinnen vatten – zo veel lagen en elementen zitten er in een grap. En er zitten tientallen grappen in een aflevering. Je verwondert je er als kijker over: hoe krijgen ze het toch elke week voor elkaar?

Grappen via Skype

De quiz wordt geschreven door zes mensen. Naast de kwismasters zijn dat Edo Schoonbeek (ook ­schrijver voor Koefnoen en Zondag met Lubach) en Hans Riemens (als eindredacteur al jaren betrokken bij het Vara-cabaret). “We hebben vierenhalve dag om De kwis te maken”, vertelt Jeroen Woe. “Omdat Hans in Frankrijk woont, vergaderen we op de dinsdag via Skype over de gast van de week en welke opdracht we hem kunnen laten doen.

Dionne Stax

Het is natuurlijk het fijnst als er veel ‘aan iemand hangt’. We hadden een keer nieuwslezer Dionne Stax als gast. Een heel leuke en gezellige vrouw, maar met haar is niet zo veel aan de hand. Uiteindelijk hebben we vanwege haar smetteloze reputatie een reddende kerstengel van haar gemaakt, maar dat idee moest van ver komen.” Minstens zo belangrijk als de gast is het nieuws. Daar wordt op woensdag over vergaderd, via Google Docs. “Sprinkhanen noemen we dat. In een document waar we allemaal tegelijk in kunnen, ‘springen’ we op een nieuwsfeit en zetten er gedachten en grappen onder. Aan het eind van de dag hebben we een enorme lijst. Een van ons krijgt de taak om dezelfde avond die zestig pagina’s door te spitten en te filteren op wat bruikbaar is.” 

Muzikale parodie

Op donderdag en vrijdag zetten de schrijvers in de studio in Almere De kwis in elkaar. De muzikale parodie die Van der Laan en Woe (tevens een cabaretduo) elke week zingen, moet op dat moment nog bedacht worden. “Dat is het zwaarste onderdeel. We moeten een onderwerp hebben, een liedje kiezen, een tekst maken, de muziek aanleveren aan de band en dan doen we er vaak nog iets extra’s bij, zoals een kostuum of een koortje. Soms hebben we het pas de nacht voor uitzending klaar.

Gordon

Het belangrijkst is het idee. Als we dat maar hebben, dan zijn we vaak binnen twee uur klaar. Zo hadden we bij het nieuws dat Gordon zou stoppen met zingen meteen in ons hoofd dat we zijn liedje Never nooit meer zouden parodiëren, waarin we uitten hoe blij we met dat nieuws waren. Gordon heeft ons namelijk een keer laten zitten. Hij zou zaterdag te gast zijn en belde vrijdag af omdat hij liefdesverdriet had. Toen hebben we het spel met een kartonnen versie van hem moeten spelen. We nodigden hem ­opnieuw uit om tijdens ons liedje een soort ‘battle’ met ons aan te gaan. Wij achtten de kans dat hij zo komen vijf procent, maar hij deed het. Heel sportief.”

Wat als...

Zaterdagmiddag om drie uur beginnen de opnamen voor de aflevering die ’s avonds wordt uitgezonden. Tot op het allerlaatste moment wordt het script herschreven, totdat het helemaal goed is. Maar wat als er op het laatste moment nog iets belangrijks in het nieuws komt? “Het is een keer gebeurd dat op onze opnamedag Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg aan­kondigde dat ze om vijf uur ’s middags een persconferentie zou geven. Toen hebben we een versie ­opgenomen waarin ze zou aftreden én een versie waarin ze zou aanblijven. Nog moeilijker was het toen we een dag na de aanslagen in Parijs opnamen hadden. Onze gasten, Kamerleden Mei Li Vos en Ton Elias, wilden het door laten gaan, om het signaal te geven dat we ons niet gewonnen gaven. Toen zijn we met een rode stift door het script gegaan, want het leek ons of niets meer grappig was of ertoe deed.”

De kwis, wekelijks vanaf zondag 26 maar om 23.10 op NPO 1

Meer over