Interiew

Holly Mae Brood blikt vooruit op Hazes Is de Basis: 'Het was heel bijzonder'

26 februari 2022 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Sander Chamid

In het nieuwe SBS6-programma Hazes Is de Basis steken artiesten liedjes van André Hazes in een nieuw jasje ter ere van zijn zeventigste geboortejaar. Holly Mae Brood is een van de eersten.

Wat is je band met de muziek van Hazes?

“We zijn er thuis mee opgegroeid. Op feestjes zei mijn moeder altijd: ‘Jongens, er moet nu Hazes op!’ en ik vraag het ook zelf aan in de kroeg. ‘Als je alles weet’ is een waanzinnig nummer en ‘Zij gelooft in mij’ kun je heerlijk meezingen. De ongrijpbare mix van tekst, muziek en emotie maakt zijn liedjes zo goed.”

Hoe geef je een eigen draai aan een Hazesliedje?

“Ik zing ‘Amor, amor, amor’, van zichzelf al een prettig en fijn nummer, maar nog best mannelijk. Samen met bandleider Marcel Fisser heb ik geprobeerd het net iets zachter en vrouwelijker te maken. Dat was puzzelen, want in hoeverre moet je eraan tornen als Hazes de basis is? Sowieso vond ik meedoen al vreselijk spannend. Zingen is voor mij altijd een ding. Ik vind het leuk, maar ben dagen voor een optreden al ziek van de spanning.”

Waarom zei je dan ja?

“Haha, toen ze me belden was mijn eerste reactie ook pure paniek: nee, wat doe ik mezelf aan?! Maar André en mijn vader Herman hadden veel waardering voor elkaar en hebben samen muziek gemaakt. André heeft zelfs nog op de dienst van papa gezongen. Ik doe het dus absoluut niet voor mezelf, maar voor die twee leukerds die hopelijk boven met een borrel naar ons kijken. Die gedachte maakt het voor mij extra waardevol.”

En hoe ging het?

“Ondanks de zenuwen vooraf was het heel bijzonder. Rachel Hazes was erbij en ook mijn moeder en zus Lola zaten in de zaal. Dat zorgde voor een warme, intieme sfeer. Er zit ook geen wedstrijdelement in Hazes Is de Basis; er is geen jury en niemand geeft punten. Het is vooral bedoeld om de muzikale erfenis van André te vieren. Het zijn zo veel bijzondere nummers, dat heeft-ie toch maar mooi gedaan.”

Zie je overeenkomsten tussen je vader en André Hazes?

“Ik ben te jong om André persoonlijk te hebben gekend, hij kwam ook niet bij ons thuis. Maar voor mij zijn ze allebei boegbeelden, authentieke mensen die volledig leefden voor hun passie. Hun hele lijf stond in dienst van muziek en kunst. Die eigenzinnige manier van leven lijkt steeds zeldzamer te worden, mensen zijn meer bezig met de mening van anderen dan met wat hen echt blij maakt.”

Van welke kunstvorm word je zelf het gelukkigst?

“Met zingen is het voor mij belangrijker dat ik het gevoel raak dan dat alle hoge noten kloppen. Ik vind emotie overbrengen en mensen raken het allermooist. Dat maakt dans voor mij de ultieme vorm van expressie. Je hele lichaam staat in dienst van de boodschap die je wilt uitdagen. Als ik dans, komt voor mij alles samen.”

Hazes Is de Basis is vanaf zaterdag 26 februari wekelijks vanaf 20:00 uur te zien op SBS6.

Meer over