Interview

Hugo Kennis: 'Expeditie Robinson: All Stars was op alle vlakken heftiger'

28 maart 2022 10:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© A Million Faces

Het voorjaar is begonnen. Als het aan Hugo Kennis ligt wordt het een feest, ook in de keuken. De tv-kok van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven vertelt over koken in de lente.

Kijk jij altijd uit naar het voorjaar?

“Dit jaar meer dan ooit. Persoonlijk kon mijn afgelopen jaar niet slechter, want ik ben gescheiden. Tel daar de afwezige winter bij op. Van sneeuw en ijs kan ik echt genieten, nu hadden we enkel wind en regen. Het leek wel een langgerekte herfst. En dan heb ik corona nog niet eens genoemd! Ik denk dat iedereen behoefte heeft aan een nieuw begin. Deze lente wordt heel bijzonder. De natuur komt tot leven én de wereld gaat weer open. We gaan ervoor.”

Lees ook: Dit gebeurt er met het eten in Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven 

Wat betekent de lente voor jou?

“Een transformatie naar groen, in mijn keuken én in mijn moestuin. Ik geniet enorm van het klaarmaken van de zaaibedden voor groentes, het opkomen van de eerste meiknolletjes en de ontluikende bloesems. Bij het koken ga ik over naar minder zware smaken dan in de winter. Lichte soepen, maaltijdsalades en bladgroenten zoals jonge spinazie en veldsla. Eten maakt emotioneel veel los. Als de zon gaat schijnen na een grijze winter en je eet een makkelijk verteerbaar lentegerecht, dan voel je je ook lichter.”

Wat is jouw ultieme lenterecept?

“Een lekkere voorjaarssoep vol verse groenten. Bijvoorbeeld een groentebouillon met venkel, raapstelen, bladspinazie, tuinboontjes, jonge wortels, dragon en spelt. En witte asperges natuurlijk! Wat hou ik daarvan! Het is een van de weinige producten die zich niet laten sturen door de mens, alleen door de natuur. Daarom kun je ze niet het hele jaar krijgen. Dat vind ik mooi. Ik kijk altijd uit naar de dag dat ze uit de grond komen. Die eerste asperges bereid ik als traditie superklassiek: met een hammetje, ei, botersausje, gekookte aardappeltjes. Het is voor mij de start van het culinaire seizoen. Bij de gedachte krijg ik al kippenvel.”

Welke trends zijn er dit voorjaar in de keuken?

“Groenten spelen de hoofdrol. Die trend is zo’n vijf jaar geleden ingezet en blijft groeien. Vlees en vis worden vaker aanvullingen op groentegerechten, als smaakmaker of luxe topping. Een heel positieve ontwikkeling. Je hoeft niet één biefstuk per persoon te eten, verdeel hem eens over vier borden – met daarbij een grotere hoeveelheid verse groenten. Zo heb ik mijn vleesconsumptie ook gehalveerd. Daarvoor hoef je niet de helft van de week vegetarisch te eten. Met een halve kipfilet kom je er ook en eet je toch dagelijks vlees.”

Heb je in ‘Expeditie Robinson: All Stars’ nog inspiratie opgedaan voor een smakelijk lenterecept?

“Niet echt. Er was in Zanzibar veel minder om mee te koken dan toen ik meedeed op de Filipijnen. Toen kwam ik terug met een hoofd vol inspiratie, zoals krabbenbisque met limoen en kokosroom. Dat maakte ik op het eiland ook. Zandkrabbetjes met zachte cassave, zoete kokosroom en frisse limoen. Zo lekker. Dit seizoen van Expeditie Robinson was op alle vlakken heftiger, ook qua beschikbaarheid van eten.”

Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven is elke maandag om 17:00 uur te zien op RTL4. Expeditie Robinson: All Stars verschijnt elke donderdag om 20:30 uur op RTL4.

Meer over