Hulpsinterklaas Jan Mulder neemt het op voor Zwarte Piet

22 oktober 2013 19:29 | amusement | Door Televizier

De positie van Zwarte Piet ligt al weken onder vuur. Jan Mulder besloot het in De Wereld Draait Door op te nemen voor de kompaan van Sinterklaas door hem te verdedigen... als de goedheiligman.

Sinterklaas is uiteraard nog niet in het land, maar om zijn vijf ergernissen over de controverse rond het kinderfeest kracht bij te zetten, had Jan Mulder zich uitgedost als een heuse hulp-Sinterklaas.

"Stank voor dank"

De hetze rond het kinderfeest heeft er volgens Jan Mulder voor gezorgd dat Sinterklaas er eigenlijk geen zin meer in heeft. "Het is stank voor dank", aldus Mulder die memoreerde aan het feit dat de goedheiligman zich al eeuwen voor het geluk van kinderen heeft ingezet. Daarom hekelde hij ook het commentaar van de Jamaicaanse professor Verene Shepherd, die als hoofd van een VN-werkgroep onderzoek doet naar de vraag of de viering van Sinterklaas racistisch is.

Sinterklaas versus de Kerstman

Volgens Shepherd, die overigens de komende weken met haar werkgroep naar Nederland komt om het Sinterklaasfeest te onderzoeken, is de aanwezigheid van Zwarte Piet een terugkeer naar de slavernij en heeft het totaal geen plaats in de 21e eeuw. Jan Mulder verbaasde zich erover dat iemand duizenden kilometers van Nederland commentaar kon hebben. Shepherd merkte daarnaast op dat Sinterklaas overbodig was, gezien de aanwezigheid van de Kerstman. Ter verdediging merkte Mulder fijntjes op dat Sinterklaas al eeuwen eerder bestond dan zijn roodwitte broer uit Noorwegen.

Prem als Zwarte Piet

Sint irriteerde zich volgens Jan Mulder ook aan Prem die vorige week behoorlijk tekeer ging in De Wereld Draait Door over de rol van Zwarte Piet en het bestaan van Sinterklaas. Jan had gevraagd of Radakishun wellicht met hem samen in de uitzending had willen komen, maar dan verkleed als Zwarte Piet. De praatgrage Prem bedankte echter vriendelijk voor de uitnodiging.

Victor Reinier en het 'pietenprobleem'

Jan Mulder en Prem zijn niet de enige BN'ers die zich mengen in de discussie. Op Twitter kwam Flikken Maastricht-ster Victor Reinier met een gepaste oplossing voor het pietenprobleem dat hij omschrijft als een misverstand.

 

Meer over