Halve finale

Humberto Tan over Dance Dance Dance

22 september 2018 13:46 | amusement | Door Irma Tomas

© Mike van den Toorn

Aan de vooravond van de halve finale van Dance dance dance blikt Humberto Tan terug op zijn eerste seizoen als presentator van de goed bekeken dansshow.

Hoe bevalt de overstap naar zaterdagavondamusement?
“Goed, al is het niet helemaal nieuw voor me: vorig seizoen presenteerde ik al The big music quiz en Het zijn net mensen. Die shows komen terug en straks ook nog Holland’s got talent. Ik ben er blij mee, ze passen me allemaal als een jas. Maar Dance dance dance is wel bijzonder, omdat ik ook kandidaat ben geweest.”

Wat doe je liever: presenteren of dansen?
“Zonder meer presenteren! Als kandidaat was ik de hele week bloednerveus voor mijn optreden. Als ik presenteer slaan de zenuwen pas vijf minuten voor de opnamen toe. Het is dan prettig om Chantal Janzen naast me te hebben. Duopresentatie is een vak apart en ik had er niet veel ervaring mee. Mijn laatste keer was in 1993 met Jessica Broekhuis in Forza. Maar Chantal is zo goed, snel en leuk dat het moeiteloos gaat.”

Wat krijgen we te zien in de halve finale?
“Daar mag ik natuurlijk niets over zeggen, behalve dat Timor Steffens de kandidaten een aantal onweerstaanbare nummers heeft gegeven. Geloof me: je krijgt er zin van om zelf mee te dansen.”

Zou je nog een keer willen meedoen?
Dance dance dance is een geweldig avontuur, maar wel een uitputtingsslag. Niet alleen voor de kandidaten, maar zeker ook voor de professionals. Mensen vergeten weleens dat de dansers wel zes nieuwe choreografieën per week moeten leren. Ik vond het destijds al heftig om in die korte tijd een solo en een duodans te leren. Dat moet ik niet meer willen, ik ben ook de jongste niet meer, haha.”

Moet je dan jong zijn om een reële kans te maken op de finale?
“Eerlijk is eerlijk: zodra je boven de veertig bent, is de kans op een finaleplaats een stuk kleiner. Volgens mij moet je ook niet aan Dance dance dance beginnen met de gedachte dat je per se moet winnen. Destijds was winst voor mij in elk geval niet het belangrijkste.”

Maar Dance dance dance is toch een wedstrijd?
“Ik zag het als kandidaat vooral als wedstrijd met mezelf. Je wilt jezelf voortdurend verbeteren en op het podium met de dansers het hoogst haalbare neerzetten. Dat een andere kandidaat beter is, doet niets af aan jouw prestatie. Het is vooral de ervaring om zo intensief bezig te zijn met dans en beweging en te worden getraind door mensen die hebben gewerkt met Beyoncé en Madonna. De training is loodzwaar, maar na afloop mist iedereen het omdat het een deel van je leven wordt. Ik train nog steeds met mijn choreograaf.”

Dance dance dance, zaterdag - RTL 4 • 20.00

Meer over