Idols: de bekendste talentenjacht van Nederland maakt vanavond comeback

23 maart 2016 13:40 | amusement | Door Televizier

© William Rutten

Na acht jaar is de moeder der talentenjachten terug. “De Idols energie is er nog steeds en ook in dit seizoen van Idols zal je verrast worden", vertelt Ruben Nicolai. 

Tv-kijkend Nederland kan de komende weken weer genieten van de zoektocht naar het popidool van Nederland.  “Ik had niet verwacht dat Idols nog zo zou spelen onder het Nederlandse volk. Maar tijdens de eerste draaidag stond het alweer zwart van de mensen. De Idols energie leeft nog!”, zegt presentator Ruben Nicolai.

De jury

De vierkoppige jury bestaat dit keer uit oud Idols-winnaar Jamai Loman, presentator Martijn Krabbé, zangeres Eva Simons en dj Ronald Molendijk. Lieke van Lexmond verzorgt samen met Ruben de presentatie. Je zou denken dat Nederland nu wel ‘talentenjacht moe’ is, maar Idols blijft de moeite waard volgens Ruben. “Het mooie aan deze talentenwedstrijd is het rauwe, het eerlijke en het poedelnaakte. Bij andere shows is het allemaal gelikt en dat is hier totaal niet het geval.”  

Idols stip

In de opzet is er weinig veranderd. Iedereen tussen de 15 en 28 jaar mag een moppie komen zingen op de beruchte Idols stip. Ook datgene waar Idols bekend om staat: de bizarre en beschamende audities zijn weer van de partij. Ruben vindt het geweldig dat mensen dat durven. “Het lijkt mij vreselijk om op de stip te staan. Iedereen die dat toch doet verdient wat mij betreft eeuwig durend respect”, laat Ruben weten.

Geen gouden keeltje

Kijkers van Idols vragen zich geregeld af wat mensen bezielt om mee te doen. Zeker diegenen die niet beschikken over een gouden keeltje. Ook Jamai staat elke keer weer versteld. “Ik zal nooit begrijpen waarom iemand die totaal niet kan zingen meedoet aan zo’n programma. Er moet toch wel een vriend of familielid zijn in je omgeving die zegt: ‘doe maar niet mee?’.” 

Zetje in de goede richting

Maar volgens Ruben, die de auditanten opvangt na het soms keiharde juryoordeel, is het helemaal niet erg om een keer de waarheid te horen. “De kritiek op ons programma is dat we dromen kapot maken. Maar daar ben ik het niet mee eens. Sommige mensen zijn door hun omgeving gaan geloven dat ze talent hebben en soms is dat pertinent onjuist. Het is dan juist heel goed, verfrissend en eerlijk om te horen van onze jury dat ze totaal niet kunnen zingen. Jamai, Ronald, Martijn en Eva geven deze deelnemers een zetje in de goede richting.”

Talent

Gelukkig komen er niet alleen talentlozen op de alom bekende zangwedstrijd af. Jamai stelt ons gerust: er zijn genoeg deelnemers die wél beschikken over een mooi stemgeluid. “Er zijn meer mensen die wel kunnen zingen, dan die het niet kunnen. Ik heb al veel talent gezien. Eén daarvan is een meisje dat normaal meer van de grunge muziek is, maar nu een popnummer zong. Ze blies ons allemaal weg met haar stem.”

Bali

Na de beruchte audities volgt de oude vertrouwde theaterronde. Nieuw in het programma is dat de jury en presentatoren met de overgebleven kandidaten afreizen naar Bali. Daar bepalen de juryleden wie zij meenemen naar de liveshows. De uiteindelijke winnaar gaat op woensdag 8 juni naar huis met een platencontract bij Cloud 9 Music. Hét platenlabel van grote namen als Hardwell en Nick & Simon.

App

En ook is er gedacht aan de kijker thuis, zij kunnen via de RTL XL app hun mening geven over de kandidaten.

Idols is elke woensdag te zien om 20.30 uur bij RTL 5. 

Meer over