Ik Vertrek-kandidaten in grote problemen

27 november 2020 11:13 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS
Baan opgezegd, huis verkocht en op naar het buitenland. Daar zit je dan, in je prachtige chambre d’hôtes, zonder gasten. Corona veroorzaakt stress bij de deelnemers van het nieuwe seizoen Ik vertrek.

Tekst: Tijgerbloedtkesten

Op een uitgestorven Italiaanse snelweg worden Rosalie en Jean Paul door de politie aan de kant gezet. Wat doen zij hier midden in de lockdown? Tegensputteren helpt niet, 2000 euro boete en zo snel mogelijk in quarantaine, luidt het bevel. Vlak voor de eerste coronagolf tekent het stel (te zien in aflevering twee) het voorlopig koopcontract voor hun gedroomde glamping en appartementen in Italië.

Rosalie: “En toen kwam de lockdown. Ons huis in Nederland was al verkocht, we vroegen de makelaar of we langer konden blijven, maar de kopers wilden er zo snel mogelijk in.” Jean Paul: “We konden nergens heen. Moesten we dan onder een brug slapen met onze twee kleine kinderen? We zijn maar gaan rijden.”

In Italië moet het gezin eerst in een appartementje in quarantaine. Rosalie: “Dat was zo beklemmend, we konden niet eens buiten zitten. Ik heb die twee weken elke dag gehuild.” Tot overmaat van ramp is de sleuteloverdracht ook uitgesteld door corona, waardoor ze daarna nog steeds niet aan de slag kunnen.

Schakelen

Ook de redactie van Ik vertrek weet even niet hoe het nu verder moet. Eindredacteur Jola van der Putten: “Alle grenzen gingen dicht, bij de mensen die we volgen lag de bouw opeens stil en gingen alle boekingen eruit. We moesten schakelen: hoe pakken we dit de komende weken aan?”

Omdat een cameraploeg op pad sturen geen optie meer is, vraagt de redactie alle deelnemers zo veel mogelijk met de dagboekcamera te filmen. Jola verbaast zich over hun creativiteit. “We kregen zulk leuk materiaal terug. Mensen die een hardloopbaan in hun tuin aanlegden, een moestuin begonnen om op boodschappen te besparen, een verpleegkundige die in Italië in de zorg aan de slag ging.”

De veerkracht van de ondernemers is nog meer dan anders een rode draad in het programma. “Die jaren voorbereiding gooi je niet zomaar weg, dat voel je bij iedereen. Ze zijn zo stoer. Tegelijkertijd voel je natuurlijk ook de zorgen.”

Geen gedroomde start

Eind mei krijgen Rosalie en Jean Paul eindelijk de sleutel van hun Italiaanse huis en kan het klussen beginnen. Als ze eindelijk open kunnen, is de boekingsagenda leeg. Gelukkig komen er nog wel last-minutes binnen, maar dit is niet de gedroomde start. Rosalie: “Gaan we het wel redden, wat als ons geld opraakt? Die gedachte achtervolgt ons.”

Ze bedenken oplossingen. Zo verhuurt Jean Paul zichzelf nog even als privéleraar voor Nederlandse kinderen in Italië. “Maar daarvoor moest ik drie keer per week naar Rome, die reistijd maakte het te weinig rendabel.” Hij grapt: “Daarna ben ik overal gaten gaan graven op zoek naar Etruskische schatten, maar helaas... niets gevonden.”

Ronald en Janine

Ook voor Ronald en Janine (aflevering drie) zorgt corona voor flinke stress. Het openingsfeest van hun Franse chambre d’hôtes is op 1 maart. Twee weken later konden ze alweer dicht. “Wat hebben we gejankt”, zegt Ronald. In diezelfde periode wordt zijn vader ernstig ziek en een maand later overlijdt zijn moeder. Janine: “We hadden zes maanden keihard geklust, we waren zo moe.” Ronald: “We zijn geëmigreerd voor onze droom, we hadden alles opgegeven en al ons geld zat erin en dan gebeurt dit...”

Halve boeren

Maar ook Janine en Ronald zitten niet bij de pakken neer. “Uiteindelijk hebben we onszelf van de bank gesleept.” Ronald: “Een Franse vriend is ziek en kan weinig doen, we zijn gaan helpen op zijn biologische boerderij.” Janine: “We hebben schapen geschoren, bomen omgezaagd, een veld distelvrij gemaakt, we waren halve boeren.” Met Franse voedselbonnen, het laatste spaargeld en een brocantewinkeltje in de schuur houden ze zich staande. “Gelukkig kunnen we goed met geld omgaan, haha.” Ronald: “We geven niet op. Dit nieuwe leven voelt goed, ondanks alle stress.”

Dagboekcamera's

Met de opnames van Ik vertrek (de volgende nieuwe reeks komt in het voorjaar op tv) is het ook gelukt. Eindredacteur Van der Putten: “De afleveringen die eigenlijk in het voorjaar klaar moesten zijn hebben we uiteindelijk allemaal in de zomer afgemaakt, toen de grenzen weer opengingen. Samen met al het materiaal van de dagboekcamera’s konden we het toch nog mooi afronden. Maar het was wel een heel gek jaar om Ik vertrek te maken.”

Ik vertrek | vrijdag | NPO 1 | 20.35 uur

Meer over