Ilja Gort over Gort over de Grens

Hij is dan wel verzot op Frankrijk, maar ­anderen zweren bij La dolce vita van Italië. Zou francofiel Ilja Gort daar dan kunnen ­leven? Hij zoekt het uit in het nieuwe ­Avrotros-programma Gort over de grens.

Je maakte voorheen Gort à la carte voor Omroep Max. Vanwaar de overstap naar Avrotros?

“Na een aantal seizoenen Gort à la carte was ik toe aan vernieuwing. Ik wilde er een frisser, pittiger en vooral minder strak geregisseerd programma van maken. Toen Avrotros me de kans bood een reportagereeks te maken die ik helemaal zelf mocht invullen, kon ik geen nee zeggen.”

Wat is uw band met Italië?

“Die was er tot voor kort niet. Ik kwam er zelden, ook al woon ik sinds 1994 in buurland Frankrijk. Het was dan ook helemaal niet de bedoeling dat Gort over de grens over Italië zou gaan, er waren al plannen voor Spanje of zelfs Japan. Maar toen nodigde Sting me uit op zijn wijnboerderij in Toscane. Ik werd op slag verliefd op Italië.”

Gaat het wederom voornamelijk over eten?

“Nee, al blijft dat een belangrijk onderdeel. Maar in principe komt alles wat het leven mooi maakt en mijn interesse heeft aan bod, dus ook cultuur, geschiedenis en architectuur. Ter voorbereiding ben ik een week lang in Italië op Italiaanse les gegaan zodat ik een beetje de diepte in kan met de mensen die ik spreek.”

Hoe verschillen Italianen van Fransen?

“Het belangrijkste verschil is hoe ze met autoriteit omgaan. Fransen houden zich angstvallig aan de regeltjes, het wetboek van Napoleon uit 1804 geldt nog steeds als hun leidraad. Italianen lappen het liefst zo veel mogelijk regels aan hun laars. Dat verklaart ook de populariteit van iemand als oud premier Berlusconi. Dat is natuurlijk een boef maar hij doet het wel met stijl.”

Wat zien we in de eerste aflevering?

“Ik ga mee op truffeljacht en onderzoek wat de Barolo toch zo’n goede wijn maakt. Ook ga ik op bezoek bij Emma Morano, ze is met 117 jaar de oudste vrouw ter wereld, én bij haar bovenbuurvrouw van 94. Dat laatste was helemaal niet gepland, maar toen we haar na het interview op de trap zagen met haar roze pantoffeltjes konden we niet om haar heen. De vrijheid spontaan te mogen werken maakt dit programma een feest om te doen.”

Bent u al op zoek naar een huis in Italië?

“Nee hoor, ondanks al z’n tekortkomingen en onhebbelijkheden blijft Frankrijk mijn grote liefde. Maar ik ga zeker vaker naar Italië, al was het maar omdat de ­Italiaan, in tegenstelling tot de Fransman, wél weet hoe je koffie moet zetten. 100 meter over de grens proef je het verschil al.”

Gort over de grens, vanaf vrijdag 21 april •  20.30, NPO 2

Reageren