Ilse DeLange én Waylon naar Eurovisie Songfestival 2014

Het was eigenlijk al bekend: zowel Ilse DeLange als Waylon gaat naar het Eurovisie Songfestival 2014. Ze vormen samen de band Common Linnets.

Hoewel Ilse DeLange en Waylon als Common Linnets al 'bijna twee platen hebben geschreven', hebben ze het liedje voor het Eurovisie Songfestival nog niet bepaald zeggen ze op de persconferentie.

Waylon: "Het gaat ons in ieder geval echt om het liedje, dat we zelf bepalen. Misschien hebben we het al geschreven, misschien nog niet. We zijn er nog mee bezig. Maar het liedje zelf vinden we heel belangrijk: het gaat niet om de glitter en glamour."

Ilse: "Je hoort twee stemmen en twee gitaren, het liedje moet uit ons hart komen. In maart moeten we het definitief hebben bepaald."

Bevriend

Ilse en Waylon kennen elkaar al sinds hun tienertijd, toen ze samen optraden in het countrycircuit. Ilse benadrukt dat dit geen gelegenheidsformatie is: "We kennen elkaar al twintig jaar, en waren al sinds begin dit jaar bezig om samen een plaat te maken. We werden afzonderlijk van elkaar ook gevraagd om iets met het Eurovisie Songfestival te doen, en toen dachten we: waarom doen we dit niet in deze formatie?"

Songfestival

Ilse DeLange en Waylon, die in 2005 al eens te horen was op het Nationaal Songfestival, geven toe dat het optreden van Anouk hen een extra zetje heeft gegeven om in 2014 mee te doen.

Ilse: "Vroeger keek ik altijd naar het Eurovisie Songfestival met mijn ouders, vaste prik. Maar toen het orkest wegviel en het om andere dingen ging, de bombarie, haakte ik af. Ik keek nog wel, maar zou zelf nooit alleen naar het Songfestival zijn gegaan. Maar dat veranderde toen ik Anouk vorig jaar zag: je kunt als artiest op het Eurovisie Songfestival toch bij jezelf blijven en een podium krijgen."

Zangvogeltjes

Waylon en Ilse waren nog niet bezig met het Songfestival toen ze het countryduo Common Lunnets startten. Ze benadrukken dat typische country niet per se het genre is waarme ze het Songfestival zullen bestormen. Dat is in eerdere edities van het Songfestival nooit vrij succesvol geweest.

Waylon: "Er komt zo veel mooie muziek uit de country, bijvoorbeeld van Johnny Cash, dus het wordt vast een heel mooi liedje. Maar je zult ons niet met een countryhoed op zien spelen." Ilse: "En bedenk: elke keer dat Waylon bij De Wereld Draait Door optreedt, ontploft Twitter."

Voor de liefhebber: Commun Linnets is een vertaling van de naam van een zangvogeltje uit het Oosten van het land, de kneu. Ilse komt uit Almelo, Waylon uit Apeldoorn.

Meer over:

Reageren