De Luizenmoeder

Ilse Warringa haalde inspiratie uit bestaande juf: 'Ik kon haar wel wurgen!"

10 februari 2019 15:00 | amusement | Door Televizier

© ANP

Ilse Warringa was een van de smaakmakers van het eerste seizoen van De luizenmoeder. Ook in de tweede reeks speelt ze een sleutelrol als Ank, de strikte juf met de aanstekelijke liedjes.

1. Salland

Ilse werd geboren in Dalfsen en ook al woont ze al jaren in Amsterdam, Salland blijft haar thuis. Zo komt ze naar eigen zeggen pas echt tot rust wanneer ze op haar geboortegrond stapt. Volgens Ilse komt dat deels door de gemoedelijke tongval die ze na al die jaren nog altijd beheerst. Dat bleek wel toen ze vorig jaar naam- en provinciegenoot Ilse DeLange feilloos persifleerde in De TV kantine.

2. Juf Ank

Ilse omarmt een heel ander accent zodra ze in de huid van juf Ank kruipt. De pinnige kleuterleidster praat op een afgemeten, belerende toon en dat was voor Warringa de inspiratie voor Anks kenmerkende uitstraling: “Haar scherpe ‘r’ doet iets met de kaak, mijn gezichtsuitdrukking en nek. De mond gaat wat naar beneden en mijn stem wordt vanzelf ook anders.”

3. Scriptschrijver

Warringa bepaalt deels zelf wat Juf Ank mag zeggen, want ook dit seizoen schreef ze weer mee aan de scripts van De luizenmoeder. Als moeder van twee jonge kinderen heeft ze jaren ervaring om uit te putten. Zo was ze zelf luizenmoeder op school en kwam de inspiratie voor juf Ank van een van de leraressen: “Een vrouw met ijskoude ogen, die niet zo goed weet wat ze met de leerlingen aan moet. Zij kon de klas ook niet echt goed aan, en schoof alles af op de kinderen. Ik kon haar wel wurgen! Maar wel een heerlijk type om een plek te geven in de serie.”

4. Prijzenregen

Kijkers waren het met Ilse eens en omarmden juf Ank massaal. Dat leverde de actrice een stortvloed aan prijzen op. In één jaar won ze voor haar rol zowel een Gouden Kalf als de Zilveren Televizier-Ster. De luizenmoeder kreeg de Zilveren Nipkowschijf en Ilse werd door Opzij uitgeroepen tot invloedrijkste vrouw op cultureel gebied.

5. Subtiele diepgang

Ook al is Juf Ank een cultfenomeen geworden, Ilse let goed op dat haar personage geen karikatuur wordt. Op subtiele wijze geeft ze de onkreukbare juf meer diepgang. Dat bleek vorig seizoen al, toen Ank in stilte met een relatiecrisis worstelde omdat haar partner Bert (Bas Keijzer) aan hun liefde twijfelde en voor zichzelf koos. Daardoor is er weer ruimte voor romance; in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen laat ze haar oog vallen op een leraar die komt solliciteren op de Klimop.

6. Meer dan Juf Ank

Ilse leek vorig jaar uit het niets te komen, maar ze timmert zowel op televisie als in het theater al meer dan twintig jaar aan de weg. Komend voorjaar trekt ze het land door met Single camping, een muzikale komedie over vijf singles op zoek naar de liefde. Luizenmoeder-fans kunnen hun hart ophalen: Ilses tv-collega Rop Verheijen speelt ook mee.

DE LUIZENMOEDER | ZONDAG | NPO 3 | AVROTROS | 20.25

Meer over