Interview: Ali B over De Muziekkaravaan

Ali B komt zelf helemaal tot rust in Marokko en liet daarom bekende artiesten naar dit land overkomen voor zijn nieuwste Tros-programma Ali B en de Muziekkaravaan. 

En dat werkte: volgens de rapper zien we kanten van deze BN’ers die we nog nooit hebben gezien. 

Wat ga je precies doen in Ali B en de muziekkaravaan?

‘’We hebben een programma opgenomen in Marokko. In een riad, een prachtig Arabisch paleis. En daar ontvangen Brownie Dutch en ik muzikale gasten. Voordat ze binnenkomen bespreek ik met Brownie wat we willen weten, vragen die de kijkers ook zouden stellen. Dan praat ik onder het genot van een hapje en een drankje met de gasten en maken we samen een liedje.” 

En wie zijn die gasten?

‘’Die zijn geweldig: Douwe Bob, die de eerste versie van De beste singer-songwriter van Nederland won, Sharon den Adel, de zangeres van Within Temptation, Stef Bos, Huub van der Lubbe, Ellen ten Damme, Charly Luske, Birgit Schuurman en klassiek pianiste Iris Hond. Allemaal interessante mensen, van wie de kijkers een heel andere kant te zien krijgen.” 

Geef eens een voorbeeld?

‘’Iedereen kent Stef Bos als een serieuze vakman die mooie teksten maakt. Sterker nog, ik vind dat iedereen Stefs teksten hoort te bestuderen, zo mooi zijn ze. En ondertussen loopt Nederland muzikaal een beetje achter Amerika aan, maar dat terzijde. Ik vraag me dus af of Stef ook weleens gek doet, niet alleen maar serieus is. Nou, geloof me, we hebben in een deuk gelegen daar. Hij is rebels, zelfkritisch en we zien een heel mooie kant van hem. Bij Birgit Schuurman vroeg ik me af wie ze nu eigenlijk is. Is ze zangeres of actrice, en wat vindt ze van de roem van haar zus? Ze vertelt er heel kwetsbaar en integer over. Daar maken Brownie, Birgit en ik ook nog een liedje over. En dan Douwe Bob. Hij vertelt over hoe heftig hij is opgegroeid met zijn vader. Het zijn allemaal dingen die de kijkers nog niet wisten.” 

Waarom hebben jullie het programma in Marokko opgenomen? Kon het niet in je woonplaats Almere?

‘’Marokko geeft inspiratie. Op de plek waar we zaten, is ongelooflijk veel natuur en dat helpt tot bezinning te komen, om even stil te staan bij het leven. We maken ook een videoclip bij het nummer en daar zoeken we ter plekke een locatie bij. En die zijn prachtig. Zo hebben we een video opgenomen in een grot van 3 meter diep, in een bootje op een meer, op een berg. Het decor is elke keer verschillend en past precies bij iemands verhaal en lied.” 

En zijn het mooie liedjes geworden?

‘’Ja. Weet je, dit is een programma dat ik zelf zou willen zien op televisie. Het is lachen, genieten, kwetsbaar zijn. En dan ook nog eens met mooie muziek. Het leuke is dat de ­kijkers nu precies kunnen zien hoe een nummer ontstaat.”  

Is twee dagen niet veel te kort om een goed nummer te maken?

‘’Artiesten die er zelf maanden over doen om een lied te schrijven, kijken ervan op dat we het in zo’n korte periode doen. Ik vind het heel simpel: iemand voelt iets en daar maken we wat van. Als je vaardig genoeg bent, lukt dat.” 

Laten alle gasten wel het achterste van hun tong zien?

‘’Bij de één gaat het makkelijker dan bij de ander, maar ik heb bij allemaal meer gekregen dan ik had verwacht, allemaal ontboezemingen. Ik denk dat dit komt omdat ik mezelf ook kwetsbaar opstel. Ik zeg ook dingen die ik nooit eerder vertelde.” 

Misschien zet je hiermee Marokko wel op de kaart als vakantiebestemming.

‘’Zeker weten dat er na dit programma meer mensen naartoe gaan. Ik zou er een reisbureau bij moeten beginnen. Ik ga elk jaar naar Marokko, het is de oase van Afrika met woestijn, zee, bos, meer, en heel veel kleur. Dat houd je niet voor mogelijk.” 

Nog even over je vorige programma Ali B en de 40 wensen: dat had alle ingrediënten in zich om een kijkcijferkanon te worden. Toch keken er niet zo heel veel mensen naar. Hoe kan dat nou?

‘’Ik vond het een geslaagd project. Ik mocht voor het eerst een programma op Nederland 1 presenteren en dat trok bij sommige afleveringen 800.000 kijkers. Daar ben ik blij mee. Liever 800.000 kijkers die positief zijn, dan meer kijkers terwijl het programma mensen niet zo raakt. Heb jij een negatieve reactie gelezen over De 40 wensen? Nee, ik ook niet. Ik wilde dat het wat met mensen deed, dat ze ontroerd raakten. En van sommige reacties moest ik zelf bijna janken.”

Meer over:

Reageren