"Je gelooft je ogen niet"

Danny Ghosen over Danny in de buitenwijken

Danny in de buitenwijken portretteert de inktzwarte achterkant van Europa. Drie vragen aan tv-maker Danny Ghosen: "Je gelooft je ogen niet."

Waarom wilde je deze serie maken?
"Twee jaar geleden, op vakantie in Brazilië, keek ik mijn ogen uit in de sloppenwijken daar. De veerkracht van de mensen die er ondanks alles hun bestaan opbouwen maakte indruk, daar wilde ik wat mee. Tijdens het researchen was ik verrast in Europa soortgelijke taferelen te vinden, je gelooft je ogen echt niet. Dealende jongeren die de buitenwijken van Marseille hebben overgenomen, wetteloosheid in Dublin. Boekarest was heftig: mensen pleuren hun vuilnis zo uit het raam, spelende kinderen tussen glas en gebruikte injectienaalden, junks die als zombies rondwaren. We werden geadviseerd niet te filmen, zelfs niet vanuit een rijdende auto. Mensen gooien hun kind voor je auto zodat je moet stoppen, vervolgens word je aangevallen."

Zien we ook lichtpuntjes?
"Ik sprak zoveel mensen met bijzondere verhalen! De vrouw in Marseille waar mensen tegen betaling kunnen gaan eten, de jongen die in het trappenhuis van zijn flat een kapperszaakje met twee stoelen runt. In Napels proberen jongeren door veel sporten uit de wijk te komen. Maar soms was er gewoon weinig positiviteit te vinden. In Boekarest smeekte een verslaafde jongen of ik hem mee kon nemen naar Nederland, hij wil zo graag afkicken. Tja, wat zeg je dan? Hartverscheurend."

Wat maakt dat je steeds de rauwe randen opzoekt?
"Ik ben opgegroeid in Libanon tijdens een burgeroorlog. Ik heb enorm veel respect voor de mensen die er in ellendige omstandigheden het beste van maken. Niks zeuren en klagen, gewoon doén. Wie weet schudt deze serie kijkers wakker. We wonen in een perfect land."

Danny in de buitenwijken - woensdag, NPO 3 • 21.05 uur

Meer over:

Reageren