Interview

Elise Schaap over eigen tv-programma Bla Bla Bla met Schaap: 'Af en toe voelde ik me een verloren schaap'

27 juli 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© Ruud Janssen
Elise Schaap is altijd dol op dialecten en accenten geweest. In Bla Bla Bla met Schaap brengt ze die liefde in praktijk. Lukt het haar om zich verschillende dialecten eigen te maken?

Wat is er te zien in Bla Bla Bla met Schaap?

"Ik ga iedere aflevering naar een streek of plaats in Nederland, van tevoren weet ik niet waar ik heen ga. In die regio, bijvoorbeeld Volendam of Twente, ga ik het desbetreffende dialect of accent leren. Ik ga daar in gesprek met een taalkundige en met bekende en onbekende mensen. Ik probeer mij het accent of dialect eigen te maken en kom na een paar dagen oefenen uiteindelijk voor de ultieme test te staan: ik ga undercover. De vraag is of de lokale bewoners horen dat ik niet uit de buurt kom."

Hoe was het om te infiltreren in deze gemeenschappen?

"Ik vond het hartstikke spannend. Ik moest transformeren zodat de mensen niet konden zien dat ik het was, maar tegelijkertijd moest het ook geen typetje worden. Die balans was niet eenvoudig, af en toe voelde ik me een verloren schaap. In de paar dagen tijd die ik voor de voorbereiding had, studeerde ik veel: ik spitte woordenboeken door en keek films. Voor de aflevering in Twente bijvoorbeeld De Beentjes van Sint-Hildegard."

Wat maakt dit voor jou zo'n mooi programma?

"Het is een ode aan taal en de veelzijdigheid van Nederland. In een dialect zit veel eigenheid, een bepaalde mentaliteit en humor. Dat vind ik leuk en dat komt naar voren in dit programma. Er zijn veel mensen in de media die in de Randstad zijn gaan werken en het idee hebben dat ze hun accent moeten afleren. Zonde, ik vind het juist zo leuk om het in ere te laten."

Waar komt jouw voorliefde voor dit onderwerp vandaan?

"Ik had het al van kinds af aan, ik ben altijd al gefascineerd geweest door accenten en dialecten. Ik wil het meteen kunnen vatten, moet me soms beheersen om niet meteen mee te doen. Ik houd sowieso van stemmen en hoe mensen dingen uitspreken. Voor imitaties bijvoorbeeld ontleed ik een stem minutieus en luister ik of iemand een 'huig-R' heeft, of een 'natte T'."

Welk dialect vond je het moeilijkst?

"Heb je even? Ik dacht van tevoren dat ik het wel even zou doen, maar het was allemaal veel moeilijker dan ik dacht. In de eerste aflevering in Limburg vertelt Chantal Janzen dat ze een dorp verderop woorden weer compleet anders uitspreken. Dat geeft voer voor discussie, maar dat vind ik mooi."

Welk (internationaal) dialect zou je nog willen proberen?

"Ik zou heel het Verenigd Koninkrijk wel door willen struinen. Het Cockney-accent bijvoorbeeld, wat dat betreft is er nog heel veel te ontdekken. Of het gaat lukken is een tweede, maar ik zie een Blah Blah Blah with Sheep wel zitten."

Bla Bla Bla met Schaap is vanaf 27 juli 2023 elke donderdag en vrijdag om 21:45 uur te zien bij RTL 4.

Meer over