Interview: Ferri Somogyi over zijn terugkeer in GTST

12 Februari 2016 13:26 | amusement | Door Televizier

Sinds begin dit jaar is Ferri Somogyi (42) weer te zien als Rik de Jong in Goede Tijden, Slechte Tijden. Rik verliet de gevangenis van Meerdijk ouder, wijzer én met knotje.


Hoe was het om terug te zijn in de studio’s van GTST?

„Aan de ene kant is het als thuiskomen. Ik loop al sinds 1995 rond op die sets, dat is letterlijk mijn halve leven. Aan de andere kant vroeg ik me wel af of ik het nog wel zou kunnen. Ik was er toch weer een tijdje tussenuit geweest. Daar kwam bij dat ikzelf ook niet op mijn best was. Afgelopen mei is mijn vader ­overleden. De eerste opnames begonnen op 26 oktober, vlak na een periode die voor mij alles behalve prettig was verlopen. Ik was niet helemaal opgeladen, al zorgde het werk bij GTST ook voor een welkome afleiding. Voor mijn gevoel heeft niemand het gemerkt, toch had ik die ­eerste weken af en toe last van de zenuwen.”

Jij, als oude rot in de soap, had last van zenuwen?

„Jazeker. Goede Tijden, Slechte ­Tijden blijft zich voortdurend ­verbeteren. Dat moet ook wel: de kijker is inmiddels zoveel gewend dat de lat qua productie, discipline en scripts wel omhoog moet. Ik vind de herkenbaarheid van de serie groter geworden. Vroeger waren drie moorden per week bij wijze van spreken doodgewoon, nu zijn de verhaallijnen een stuk realistischer. Het is een beetje het Boer zoekt vrouw-effect: het is belangrijk dat de personages herkenbaar zijn en dat je met ze kunt meeleven.”

En zich druk maken over Rik z’n haar in een knotje...

„Haha, ja, mijn kapsel bracht meer teweeg dan ik had verwacht. Eigenlijk is die ‘man bun’ heel spontaan ontstaan toen ik vorig jaar meedeed aan De jongens tegen de meisjes. Ik had toen heel lang haar en de visagisten wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten. Toen ontstond het idee mijn haar gewoon in een staartje te doen. Ik vond het goed staan en ook de makers van GTST waren enthousiast. Het geeft Rik niet alleen een nieuwe look, het past bij zijn huidige mindset.”

Hoe is Rik veranderd sinds hij uit de gevangenis kwam?

„Hij is doelbewuster geworden en heeft vooral geen zin meer in gezeur. Om die reden besloot hij De Koning niet over te nemen van Jef en Maxime, teveel gedoe. En die houding verklaart ook zijn knotje; Rik heeft geen zin meer uren voor de spiegel te staan om zijn kapsel te stylen. Hij doet de boel in een knot en is klaar. Heel praktisch, dus. Rik maakt, kortom, direct korte metten met alles wat hem niet zint. Daarnaast gaat er grote woede in hem schuil, zo veel dat hij er soms zelf van schrikt. Bij provocaties weet hij zich in te houden, maar van binnen kookt hij. Dat soort ­complexe emoties overbrengen met lichaamstaal is voor een acteur natuurlijk fantastisch om te doen.”

Herken je jezelf na al die jaren nog in Rik?

„Ik denk dat we in dezelfde levensfase zitten, al ben ik nog geen opa. Ik weet inmiddels ook veel beter wat ik wil. Als je jong bent, voel je jezelf bijna verplicht van alles te proberen: veel stappen, feesten en risico’s nemen, zelfs als je daar niet direct blij of gelukkiger van wordt. Ik heb gigantisch toffe dingen gedaan en mijn ambities nagejaagd. Veel is gelukt, een heleboel ook niet. Maar dat geeft niet, want je leert overal van. Ik geniet van het leven en doe alleen nog dingen waar ik blij en gelukkig van word. 

Wat heb je eigenlijk de afgelopen twee jaar gedaan?

„In 2014 ging ik uit de serie omdat ik er echt even aan toe was andere rollen te spelen. Ik heb een film gemaakt, Zeeuws Meisje, heb op de planken gestaan met de Alkmaarse Theatergroep en een gastrol gespeeld in Flikken Maastricht. Maar ik heb vooral veel tijd besteed aan muziek. Ik ben al jaren actief als dj in de club en dance scene, maar ik wilde zelf muziek leren produceren. Ik ben er nog lang niet, maar heb wel een hoop geleerd. Maar toen GTST me eind vorig jaar benaderde, begon het acteren weer te kriebelen. Naast muziek produceren en mijn werk als dj is GTST één van die dingen waar ik nu blij van word. Ik zie het ook als een luxepositie om als acteur financiële zekerheid te hebben.”

Dus je bent nu klaar om je echt te settelen?

„Dat klinkt alsof ik helemaal geen ambities meer heb, maar ik voel inderdaad dat ik toe ben aan meer vastigheid. Ik heb ook een kinderwens, al kun je daar als single man vrij weinig mee. Bekendheid maakt de liefde vinden er trouwens niet makkelijker op. Bijna al mijn relaties zijn gestrand door het feit dat je met een bekende kop nu eenmaal de aandacht trekt. Je moet als ­partner van een BN’er stevig in je schoenen staan en niet jaloers zijn aangelegd om daartegen te kunnen. Daarom zie je ook geregeld dat celebrity’s met elkaar eindigen, dan heb je dat probleem in elk geval niet. Maar je hoeft echt geen mede­lijden met me te hebben, hoor: ik ben aan het daten en vermaak me prima.”  

Goede Tijden Slechte Tijden ma t/m vrij 20.00 • RTL 4


Meer over