Interview: Jan Smit over Beat It

Jan Smit en Gerard Joling zijn teamcaptains in Beat it. En dat is geen ellenlange talentenshow, maar ‘een amusementsprogramma voor de hele familie’.

Wat houdt Beat it in?

”Het is een amusements­programma met muziek. Gerard Joling en ik zijn teamcaptains en Kim-Lian van der Meij presenteert. We beoor­delen beiden twee keer drie kandidaten die allen hetzelfde liedje zingen. Dat kunnen Nederlandstalige of Engelse liedjes zijn, oude, nieuwe, uptempo, maar ook ballads. Gerard en ik krijgen de kan­didaten één voor één te horen. Wie wij niet goed vinden, valt af. Uiteindelijk blijft er per coach één kandidaat over, die gaat door naar de volgende ronde. Dat doen we twee keer. ­strijden twee kandidaten om een plek in de finale.”

Wat gebeurt er in die finale?

”Gerard en ik zingen een duet met onze eigen finalist en het publiek mag bepalen wie dat het beste heeft gedaan. De winnaar wint een geldbedrag en de verliezer wordt samen met de teamcaptain geëlimineerd.”

Dat is geen gewone eliminatie.

”Nee, dat kan gebeuren met groene vla, een schietstoel in het zwembad, glijbaan, valluik, met een raket naar het plafond. Het is nogal divers.”

Anders dan anders dus.

”Nee, het is leuk vermaak, maar wel met twaalf goede kandi­daten. Het is geen talentenjacht waarbij de deelnemers een half jaar lang worden begeleid. Je moet gewoon je best doen op dat moment, en dan ben je er.”

Hoe verlopen de opnames?

”Het is een groot feest. Ik ken Gerard al jaren, dus dat zat al goed. En Kim-Lian is een heel spontane, lieve meid die ons heel goed kan handelen.”

Je wilt natuurlijk niet van Gerard verliezen. Wat gooi je in de strijd?

”Ik wil graag winnen en ga ook mijn best doen, maar het publiek bepaalt wie er wint. Ik kan op m’n kop gaan staan, maar heb het niet in de hand.”

Wat is de kracht van Beat it?

”Dat er geen pijl op te trekken valt. Je weet nooit wat er gebeurt tijdens zo’n show. Iemand kan plots heel zenuwachtig worden, er kan iets misgaan, misschien elimineer ik wel de verkeerde persoon. Het is amusement voor de hele familie.”

Reageren