Interview

Janny van der Heijden enthousiast over nieuw seizoen Heel Holland Bakt

12 maart 2022 10:00 | amusement | Door Carlijn Schepers

© Roland J. Reinders
Heel Holland Bakt is voor het eerst op de zaterdagavond én in het voorjaar. Dat betekent lentebaksels, paasbrood en de verjaardag van presentator André van Duin. Het bakweekend eindigt op zondag met Doorbakken.

Fans moesten dit jaar iets langer wachten op de reguliere versie van Heel Holland Bakt. Die begint namelijk pas nu, in maart, in plaats van december. Dat betekent dit seizoen geen kerstcreaties in de tent, maar voorjaarsbaksels – zoals een bloemig lentespektakel en paasbrood. Ook de uitzenddag is anders, zaterdag in plaats van zondag. Het napraatprogramma Doorbakken – vanaf volgende week te zien – verschuift naar de zondag, dus het hele weekend staat dan in het teken van bakken. Jurylid Janny van der Heijden vindt het spannend hoe dat uitpakt. "We hopen dat de kijkers ons ook op zaterdag zullen vinden."

André van Duin

Ze heeft weer enorm genoten van de opnames, bijvoorbeeld van de speciale aflevering voor de verjaardag van presentator André van Duin. "Hij werd 20 februari 75, dus daar konden we niet aan voorbij gaan. Er komen allerlei favorieten van André langs. Vooral hartig natuurlijk, daar is hij dol op."

Kandidaten

Janny is vol lof over de kandidaten. "Het is een leuke mix van thuisbakkers, met uitgesproken karakters." Zo is er chemicus Yannis die graag zijn Griekse achtergrond inzet, de kleurrijke Inge die zichzelf de Nederlandse Betty Boop noemt en de 25-jarige Zeinab die Russisch, Kazachs, Duits, Arabisch, Engels én Nederlands spreekt. "Ik ben blij met de creativiteit, verrassende smaken en bijzondere technieken die iedereen laat zien. En ik vind het leuk dat er ook met uitzonderingen wordt gebakken, zoals veganistisch of glutenvrij", vertelt Janny. Zo maakt Kandidaat Enzo graag plantaardige creaties. En dat is niet gemakkelijk met opdrachten waarin eieren en boter vaak de hoofdingrediënten zijn.

De strijd om de titel Beste Thuisbakker 2022 gaat van start met het thema cake. Wie zorgt er voor een verpletterende eerste indruk met zijn of haar slagroomtaart, roze koeken en een spektakelstuk van madeleines? Heel Holland Bakt is elke zaterdag om 20:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over