Interview: Lodewijk Hoekstra over Groene handen

9 April 2017 13:00 | amusement | Door Televizier

© NICE Media/ RTL

Lodewijk Hoekstra keert terug op televisie met zijn nieuwe programma Groene handen. Hij wil zijn passie voor groen delen en wil mensen inspireren. Televizier sprak met de tv-tuinman.

Lodewijk was jaren te zien in Eigen huis & tuin. Nadat hij in 2016 stopte met het woonprogramma was het even stil rondom de tuinman. Nu is Lodewijk terug met het nieuwe programma Groene handen waar planten, bloemen en de natuur centraal staan. Met verschillende experts duikt de presentator in de wereld van het buitenleven waar hij laat zien hoe je met passie en op een verantwoorde manier kunt genieten van de natuur.

Hoe voelt het om terug te zijn op televisie?

“Ik ben supertrots. Met dit programma kan ik mijn eigen verhaal vertellen en mijn passie delen. Ik mag zelf bepalen welke sponsoren meewerken. Het draagvlak van sponsoren is enorm belangrijk, maar je wilt niet dat om de twee seconden een gesponsord bericht in beeld verschijnt. Ik heb dus zelf de hand in dit programma en dat is enerzijds heel fijn, maar anderzijds ook best spannend en daarom ben ik ook best een beetje nerveus.”

Wat krijgen we aanstaande zondag in de eerste aflevering te zien?

“Dan doe ik inspiratie op bij een kweker met biologische kruiden. Ook laat ik zien hoe makkelijk en leuk het is om een gazon aan te leggen. Dit doe ik in mijn eigen tuin. Tv-kok Hugo Kennis maakt in het programma de lekkerste gerechten met groenten van eigen oogst. Bloemen- en plantenstyliste Sarah Dikker onderzoekt de heilzame werking van kamerplanten en geeft stylingtips.”  

Waarom is duurzaam tuinieren zo belangrijk?

“Al het dode materiaal, dat wij veroorzaken met het bouwen van schuttingen en leggen van tegels, kan grote impact hebben op het milieu. Met Groene handen willen we laten zien dat je ook op een juiste, verantwoorde manier kunt tuinieren. Hierbij besteden we aandacht aan bomen, water en biodiversiteit."

Je kinderen krijgen ook een rol in het programma.

“Ik heb mijn eigen kinderen gestreakt om mee te helpen in de kas. In de serie zetten we een kas op en mijn kinderen helpen met het inrichten. Dit vinden ze superleuk om te doen. Ze weten nu al verschillende bloembollen te benoemen. Ik vind het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd een ‘wauw’ gevoel krijgen van groen en natuur. Zij moeten later keuzes maken over zonnepanelen of elektrische auto’s. Kinderen zijn immers de toekomst.”

Groene handen is vanaf zondag 9 april elke week te zien om 17.30 uur op RTL 4

 

Meer over