Interview met Anouk Maas over GTST

Soapdorp Meerdijk heeft er sinds een paar maanden een nieuwe inwoner bij: de mysterieuze verpleegster Zoë Xander. Actrice Anouk Maas kan haar geluk niet op. “Spelen in Goede tijden, slechte tijden is een walhalla.”

Hoe bevalt het?
“Heel goed! Het zijn lange dagen, maar ik geniet er enorm van. Het is zo leuk om elke dag op een set te staan en in een serie te spelen waar anderhalf miljoen mensen naar kijken. Dat je elke avond zo veel mensen verblijdt en laat meeleven met die personages en verhalen, maakt het ook dankbaar. Voor mij als actrice is spelen in een serie als GTST een walhalla. Ik zie het echt als een stap vooruit. Ik heb in het verleden diverse gastrollen gespeeld. Nu ik een vaste rol heb, kan ik mijn personage echt vormgeven en eigen maken. Dat is heel leuk en leerzaam.”

Vijf jaar geleden had je al een gastrol in GTST
“Klopt. Ik had twee scènes met Mark van Eeuwen (Jack van Houten, red.) in de sapbar. Door mijn werk van de afgelopen jaren kende ik al een deel van de cast. Zo zat ik met Ferry Doedens (Lucas, red.) in Expeditie Robinson en heb ik met een aantal andere acteurs eerder op de set gestaan. En Dilan Yurdakul (Aysen, red.) woont bij mij in de buurt. We komen bij dezelfde groenteboer, haha. Ik ben door iedereen goed ontvangen op de set. Het is waar wat ze zeggen: GTST is echt een warm bad.”

De afgelopen jaren deed je vooral musicals. Staat dat nu op een laag pitje?
“Ja, want spelen in GTST is een fulltimebaan en valt niet te combineren met vijf avonden in het theater staan. Na tien jaar in musicals te hebben gespeeld, wil ik me nu focussen op het acteren. En GTST is een fantastische leerschool. Je maakt veel vlieguren en het tempo is hoog, waardoor je snel leert schakelen. Bovendien heb je elke dag weer een nieuwe kans om het beter te doen.”

Je hebt nu een negen-tot-vijf-baan. Wennen?
“De eerste weken wel, ja. Net als veel andere Nederlanders sta ik nu ’s morgens en ’s middags in de file, dat was ik helemaal niet gewend. Daar staat tegenover dat ik ’s avonds lekker vrij ben. Dat geeft mijn sociale leven wel een boost, hoor. Ik kan weer voor vriendinnen koken en op de bank televisiekijken. Ik moet natuurlijk wel elke dag nieuwe teksten leren. Dat vergt de nodige zelfdiscipline. Ik begin daar nu een bepaalde routine in te vinden.”

Je speelt Zoë, een verpleegster met een dubbelbestaan. Wat maakt haar zo leuk om te spelen?
“Dat ze twee verschillende kanten heeft. Ze heeft twee gezichten: die van de lieve, ambitieuze verpleegster en die van sugar girl (een meisje dat datet met rijke mannen, zogenaamde sugar daddy’s, red.). Dat is fantastisch en een uitdaging om te spelen. Of ik Zoë begrijp? Ik zou zelf nooit een sugar girl kunnen zijn, maar ik snap dat er meiden zijn die dat doen. Ook Zoë heeft er een goede reden voor.”

Goede tijden, slechte tijden, elke werkdag - 20.00 • RTL 4

Meer over:

Reageren