Zingende supermarktmanager

Interview met Harry Piekema over It Takes 2

3 mei 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten
Het grote publiek kent Harry Piekema als manager in de reclame van een bekende supermarkt. Maar de acteur heeft meer noten op zijn zang. Hij is een van de kandidaten in It takes 2

Tekst: Martine van Kuler

In je theatervoorstellingen laat je zien dat je kunt zingen. Waarom doe je mee aan It takes 2?
“Dingen die ik leuk vind en waarbij ik ook nog iets kan leren, zijn voor mij onweerstaanbaar. En ik zie het programma ook als een kans om verder te komen in het zingen. Ik ben mezelf altijd blijven scholen. Dat is voor mij een manier om vooruit te blijven gaan. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren.”

Nu je er zelf over begint: je bent de oudste van de kandidaten. Is dat een voor- of een nadeel?
Lachend: “Voor de anderen is het helemaal niet eerlijk, want ik heb veel meer ervaring. Maar serieus, voor allebei is wat te zeggen. Naarmate je ouder wordt krijg je minder bereik. Aan de andere kant weet je beter hoe je je in een bepaalde emotie kunt inleven. Jonge stemmen zijn natuurlijk prachtig om naar te luisteren, maar het gaat ook om hoe je het brengt. Daar is de een beter in dan de ander. Dus eigenlijk denk ik nooit in leeftijden.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Vanavond 20.30 SBS6. Het gaat beginnen! #ittakes2 Wat vind je ervan Tygo? Gelukt? Thnx voor het advies.

Een bericht gedeeld door Harry Piekema (@hpiekema) op

Wat voor soort nummers zing je graag?
“Ik luister voornamelijk naar teksten. Die moeten me aanspreken. Er vallen dus veel liedjes af. Dan hoor ik de tekst en dan denk ik: hoe kun je dat nou zeggen? Kijkers verwachten misschien van me dat ik een Sinatra-achtig nummer ga zingen of zo. Maar als ik dat doe, dan wil ik wel dat de tekst ook nu nog relevant is. Ik ga niet zomaar een potje staan croonen.”

Komt op het podium de acteur Harry Piekema naar boven, of ben je echt jezelf?
“Als acteur heb ik wel geleerd om me met een bepaalde inhoud en een bepaalde emotie te verbinden en dat te laten zien. Maar in dit programma doe ik die acteursjas uit en dan sta ik toch echt alleen met een microfoon op het podium. Dan kan ik me niet verschuilen achter een personage, er is geen enkele bescherming. Eigenlijk is het alsof je een heel gemeende toespraak moet geven. Daar kun je acteren niet bij gebruiken, want je kunt niet doen alsof.”

It takes 2 is een wedstrijd. Ben je fanatiek?
Knipogend naar medekandidaat Bobbi Eden, die naast hem zit: “Ik zou er niks op tegen hebben als Bobbi’s hak breekt en ze haar enkel blesseert. Dan heb ik in ieder geval een concurrent minder. Nee, dat is onzin. Er is echt helemaal geen haat en nijd onderling. De sfeer achter de schermen is ook hartstikke leuk. Het is alsof je met elkaar op een bootcamp bent en dat je wilt dat iedereen slaagt. Ik zie het als een wedstrijd die je alleen maar kunt winnen door zelf heel goed te zijn. Wat dat betreft is het te vergelijken met golf en snooker. Je speelt tegen jezelf.”

It takes 2 | vrijdag | SBS 6 | 20.30

Meer over