Een huis voor 1 euro

Interview met Joey en Daniëlle uit Het Italiaanse dorp: Ollolai

16 juli 2018 14:25 | amusement | Door Irma Tomas

© Roland J.Reinders
In het nieuwe RTL 4-programma Het Italiaanse dorp: Ollolai volgen we elke werkdag vijf Nederlandse stellen die voor één euro een authentiek huis op het Italiaanse Sardinië kopen om het helemaal op te knapen. Drie vragen aan het Haagse koppel Joey (31, aannemer) en Daniëlle (26, huisschilder).

Waarom doen jullie mee?
Daniëlle: “Nadat we vorig jaar in Italië op vakantie waren geweest, overwogen we er een vakantiehuisje te kopen. Toen we over dit project hoorden, dachten we: dit is onze kans. Een maand nadat we ons hadden opgegeven, verkochten we ons huis en vertrokken we naar Sardinië.”
Joey: “Als aannemer leek het mij ook een leuke uitdaging om eens in het buitenland een huis te verbouwen. Hoe geweldig is het dan als je dat op Sardinië mag doen? De natuur is prachtig, de mensen zijn aardig en het leven is een stuk relaxter dan in Nederland.”

Hoe verloopt de verbouwing?
Joey: “Voorspoedig. Het is wel heel anders dan in Nederland een huis verbouwen. Je hebt bijvoorbeeld te maken met andere materialen. Zo zijn de muren gebouwd met rotsblokken, waardoor sommige wel een meter dik zijn. Als je dan een doorgang wilt maken, is dat een enorme klus. Het scheelt dat de gemeente ons drie jaar de tijd heeft gegeven, dus we zitten niet vast aan een strakke planning.”
Daniëlle: “We leren de taal steeds beter spreken, maar dat is nog wel een barrière. Het regelen van water en elektriciteit is bijvoorbeeld best lastig, omdat je geen idee hebt bij wie je daarvoor moet zijn.”

Hoe ontvingen de dorpsbewoners jullie?
Daniëlle: “De mensen hier zijn heel lief. Ze reageren superenthousiast op ons. De buren vragen ons geregeld op de koffie. Ook het contact met de vier andere stellen gaat heel goed. Elke week gaan we wat met elkaar eten of drinken.”
Joey: “We hebben het hier onwijs naar onze zin, al mis ik de Nederlandse bitterballen soms wel.”

Het Italiaanse dorp: Ollolai, elke werkdag - RTL 4 • 21.30

Meer over