Interview met Klaas van der Eerden over Switch

29 januari 2018 12:17 | amusement | Door Televizier

© Nico Kroon

Klaas van der Eerden maakt zijn debuut als quizmaster met Switch, een nieuwe dagelijkse spelshow zonder punten waarbij je écht kennis maakt met de kandidaten.

Wat is Switch voor soort spel?
“Een toegankelijke, luchtige quiz zonder punten waarin toch veel te verdienen valt. De kandidaten kunnen elke dag duizend euro winnen. Als ze verliezen gaat dat bedrag in de pot voor de volgende aflevering, net zolang tot er gewonnen wordt. In Vlaanderen wordt het al drie seizoenen met succes gepresenteerd door Adriaan Van den Hoof. Avrotros vond het een geschikt format voor mij en ik was na een paar afleveringen al enthousiast.”

Wat is de kracht van Switch?
“Naast de vragen zijn dat toch de kandidaten. De hele week doen dezelfde vijf mensen mee, je bouwt dus langzaam maar zeker een band met elkaar op. De productie heeft bij de selectie ook bewust gekozen voor heel diverse mensen: van een gepensioneerde fossielenverzamelaar tot een gesjeesde student en een negentienjarige reprograaf. Het zijn allemaal leuke, spontane mensen die stuk voor stuk van een geintje en een babbeltje houden. Geen bloedfanatieke spelletjesfanaten die weinig meer dan hun naam en het goede antwoord kwijt willen.”

Hoe kun je eigenlijk winnen zonder punten?
“Heel simpel: door zo veel mogelijk juiste antwoorden te geven. Heb je een antwoord goed, dan wissel je een plek omhoog, heb je het fout, dan wissel je een plek omlaag. We hebben vier ronden en telkens valt er iemand af tot in de finale één kandidaat vijf goede vragen moet geven om duizend euro te winnen.”

Is dat geschuif geen gedoe?
“Niet voor degene die de vraag goed heeft, die hoeft heel simpel maar één plekje op te schuiven. De andere vier moeten wel even nadenken waar ze nu heen moeten. Daardoor leidt dat wisselen tot heel wat gebots en gestoot. Maar het went snel: na een of twee afleveringen gaat het switchen gesmeerd.”

Hoe heb je jezelf voorbereid op je rol als quizmaster?
“Dankzij programma’s als Showmasters was het altijd al een langgekoesterde jongensdroom. Ik heb niet echt naar anderen gekeken, vooral omdat ik quizmaster zijn niet als rol zie. Ik probeer juist zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Als ik presenteer, ben ik gewoon Klaas. Wel een meer alerte, scherpere versie dan de Klaas die thuis op de bank zit, maar het is zeker geen kunstje.”

Hoe zou je het er zelf vanaf brengen?
“Volgens mij zou ik een heel gemiddelde kandidaat zijn. De vragen zijn enorm breed: van vloggers tot de Franse Revolutie. Ik heb redelijk wat verstand van aardrijkskunde, geschiedenis en politiek, maar ben hopeloos met vragen over film, muziek of namen van acteurs. Nee, laat mij de vragen maar stellen.”

Switch, ma t/m vr - 19.25 uur • NPO 3

Meer over